SPAŠENI ŽIVOTI

Zbog EuroNCAP-a u zadnjih 20 godina 78.000 manje poginulih

03.02.2017 u 08:17

Bionic
Reading

EuroNCAP krenuo je testirati sigurnosne značajke automobila pred dvadeset godina, te je svojim djelovanjem značajno utjecao na to da su automobili danas sigurniji nego ikad, čime je, prema procjeni udruženja, spašeno čak 78.000 života

Automobili su nekad bili opasni za život čak i pri sudarima od 40 na sat, dok se prilikom sudara od 60 kilometara na sat moglo doživjeti posljedice koje se teško preživjelo. Stoga je pred dvadeset godina osnovana udruga EuroNCAP koja je svoje djelovanje posvetila testiranju novih automobila. Standardizirani program EuroNCAP-a u kojem se automobili testiraju prilikom frontalnog sudara od 60 kilometara na sat, te bočnih udara donio je mnogo dobra u razvoj sigurnosnih postavki automobila.

Čak toliko, tvrdi organizacija, da je zbog nje na području Europe spašeno čak 78.000 života. Koliko su automobili točno predovali pogledajte u ovom videu u kojem je EuroNCAP ponovno testirala Rover 100, jedan od prvih automobila kojim se pozabavila, te Hondu Jazz, vozilo s pet zvjedica, jedan od najsigurnijih malih automobila na tržištu. Rover bi prilikom sudara od 60 km/h gotovo sigurno ugrozio živote vozača i putnika, dok bi iz Honde Jazz svi izašli samo s modricama, navode iz EuroNCAP-a.

20 godina EuroNCAP-a Izvor: Društvene mreže / Autor: EuroNCAP