JEDNA U MILIJUN

Zašto šef Applea priča o ovoj aplikaciji za liječnike?

20.11.2017 u 14:04

Bionic
Reading

Aplikacija za iPhone namijenjena liječnicima korak je bliže ka budućnosti u kojoj ćemo pametne telefone koristiti kako bi ustanovili trebamo li ići liječniku ili zdravstveni problem riješiti sami

Iako nije liječnik, glavni izvršni direktor Applea Tim Cook nedavno je tijekom razgovora o poslovnim rezultatima jabučara spomeno aplikaciju VisualDx.

App Store ima više od 2,2 milijuna aplikacija. Zašto je Cook izdvojio tu jednu? 

Nije tajna kako Apple nastoji ući i dominirati segmentima zdravstva i zdravog života. No, iako je dostupna u App Storeu, aplikacija VisualDX nije baš namijenjena široj publici već ovlaštenim liječnicima koji ju mogu koristiti kao pomoćni alat pri dijagnostici kožnih bolesti i poremećaja.

Od jeseni ove godine nudi novi trik - može koristiti kameru i strojno učenje u iPhoneu kako bi automatski prepoznala o kojoj je bolesti ili poremećaju riječ, odnosno bar suzila izbor na nekoliko opcija.  Liječnik u aplikaciji snimi oboljeli dio kože, koristeći značajku nazvanu Derm Expert, a ona zauzvrat ponudi popis mogućih bolesti.

Sami ćemo se dijagnosticirati koristeći iPhone?

Prema Cookovim riječima, to je moguće zahvaljujući alatu CoreML, koji automatski analizira kožu temeljem fotografije. 

CoreML bi mogao postati temeljem za novi set softverskih alata koji će se oslanjati na obradu podataka pomoću algoritama za strojno učenje na samom iPhoneu, umjesto na upload na udaljene poslužitelje. 

Noviji modeli iPhonea navodno mogu obradu obaviti u nekoliko sekundi. Strojevi uče o kožnim bolestima koristeći katalog s 32 tisuće fotografija, skeniranih iz starih zbirki slajdova i mikrofilmova.

Visual Dx je korak bliže prema nečemu što mnogi smatraju budućnošću medicine: automatskim dijagnozama koje će postavljati dovoljno napredna računala i umjetna inteligencija. 

U budućnosti bi ponešto od tih tehnologija moglo doći i do nas potrošača te nam omogućiti da snimkom tijela dođemo do odgovora na neka pitanja i odlučimo je li problem dovoljno ozbiljan za posjet liječniku ili ga možemo i sami riješiti uz pomoć ljekarnika. 

Tim koji je napravio aplikaciju Visual Dx trenutno razvija novu verziju tog alata koja bi trebala prepoznavati česte kožne poremećaje. Nazvali su ju Aysa. Neće postavljati dijagnoze već upućivati o čemu bi mogla biti riječ. Bar ne nekoliko prvih godina.

VisualDx nije jeftin. Pretplata varira od 99 do 499 američkih dolara godišnje, ovisno za koji se model odlučite, piše Business Insider.

  • +3
Najbolje stvari koje je Apple ikad izdao Izvor: Pexels / Autor: Pexels