IZGUBLJENI U PRIJEVODU

Zapitajte se: kako bismo uopće stupili u kontakt s vanzemaljcima?

22.01.2017 u 18:34

Bionic
Reading

Negdje tamo daleko u svemiru sigurno postoji planeta koju naseljava vanzemaljska civilizacija (čak i ako je nema, zabavno je zamisliti da postoji). Pitanje je: ako postoje tamo negdje, kako da ih uopće kontaktiramo?

Još bolje pitanje: kad ih kontaktiramo, kako ćemo uopće komunicirati s njima? Wendover Productions napravili su izvrsni video koji nam daje nekoliko potencijalnih metoda za traženje vanzemaljaca (gledajte u zvijezde) i što bi točno značilo kontaktirati ih (dosadašnji povijesno evidentirani kontakti među civilizacijama u pravilu nisu završavali dobro). Video, doduše, postane još zanimljiviji kad posegne dublje u razumijevanje načina na koji naš svijet i jezici funkcioniraju.

Pronalaženje načina kako kontaktirati vanzemaljce je dosta težak zadatak. Jezici koje koristimo ovdje na Zemlji prate načelno ista pravila kakav god jezik (glagoli i imenice, frekventnost korištenja pojedinih riječi), no zaključiti da vanzemaljci razumiju koncept jezika bilo bi u najmanju ruku naivno. Uzmimo samo u obzir životinje koje već imamo na našoj rodnoj planeti. One komuniciraju puno drukčije od nas (boja, feromoni itd.).

Čak i da na neki način shvatimo vanzemaljski jezik, biti će teško razaznati što njihove riječi zapravo znače. Ovo je zato jer prijevodi na strane jezike vrlo često ne pričaju cjelovitu priču bez da prethodno protumačimo njihov kontekst. Ukratko - jako je teško komunicirati ako temelji komunikacije nisu na istoj razini.

Wendover Produkcija kaže da bismo trebali pokušati komunicirati matematikom, s obzirom da je ona univerzalna - jedan plus jedan će uvijek biti dva, primjerice. Uzmemo li ovo u obzir, matematika bi nam mogla donekle pomoći pri pokušaju komunikacije, no čeka nas još jako puno posla. Kako biste saznali više o temi, srdačno vam predlažemo da pogledate ovaj jako zanimljiv video.

Kako napraviti prvi kontakt sa izvanzemaljcima Izvor: Društvene mreže / Autor: Wendover Productions