MYIDKEY

Zaključajte lozinke otiskom prsta

08.04.2013 u 11:37

Bionic
Reading

Brojne lozinke koje koristimo na dnevnoj bazi mogu postati pravi davež. Pogotovo ako se neke od njih moraju često mijenjati. No što ako ne morate pamtiti lozinku, već je dovoljan otisak prsta za pristup bilo kojem računu?

Većina korisnika interneta muku muči s lozinkama. Jer ako želite da vam podaci i računi budu sigurni, lozinka treba biti dugačka fraza koja se ne nalazi u rječniku i koja u sebi sadržava kombinaciju brojeva i slova. I, naravno, treba je mijenjati svakih nekoliko mjeseci.

A prosječan korisnik ima između 10 i 15 različitih lozinki koje koristi na dnevnoj bazi.

Neki si olakšavaju pamćenje lozinki uz pomoć aplikacija i programa koji ih pamte umjesto njih. Drugi pak zapisuju lozinke u mobilne telefone ili bilježnice.

No što kad promijenite računalo? Ili se nađete u situaciji da se morate prisjetiti lozinke računa koji niste dulje koristili?

Tu problem rješava myIDkey, USB stick koji ne samo da služi kao prijenosna memorija, već pohranjuje lozinke i štiti ih od neovlaštena korištenja.

Princip je jednostavan. Sve lozinke koje vam trebaju upišete u program myIDkey i učitate ga na myIDkey USB stick. Za pristup lozinkama i dokumentima pohranjenim na myIDkeyu potreban je otisak prsta, a ako želite dodatnu zaštitu, možete uključiti i provjeru 'kuckanjem' određenog ritma.

Ako netko pokuša pristupiti podacima neovlašteno, svi privatni podaci s myIDkeya se brišu.

Dovoljno je izgovoriti što tražite i na malom ekranu na myIDkeyu ispisati će se podatak koji trebate.

Ukoliko ga povežete sa mobilnim telefonom ili tabletom putem Bluetootha ili ga uključite direktno u računalo, myIDkey će ispisati lozinke i za račune kojima pristupate u tom trenutku.

MyIDkey započeo je kao projekt na Kickstarteru, a u međuvremenu je pokupio brojne nagrade na međunarodnim informatičkim sajmovima.

Dostupan je za narudžbu putem interneta za 139,99 američkih dolara (oko 820 kuna).