INTERNET OF THINGS

Zagreb dobio prvu baznu stanicu za IoT tehnologiju

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 09.11.2017 14:06
  • Objavljeno 09.11.2017 u 14:06
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: IoT NET Adria

Postavljanjem prve bazne stanice, tvrtka IoT NET Adria započela izgradnju nacionalne Internet of Things mreže

U Zagrebu je postavljena i puštena u rad prva bazna stanica za upotrebu IoT (Internet of Things) tehnologije u Hrvatskoj. Riječ je o stanici tvrtke Sigfox čija se tehnologija temelji na visokoj troškovnoj učinkovitosti i niskoj potrošnji energije, budući da ne služi za telefoniranje i surfanje Internetom, već pruža jednostavnu i izravnu vezu za povezivanje stvari.

Ova usluga ne koristi postojeću telekomunikacijsku infrastrukturu već gradi vlastitu mrežu i donosi nove mogućnosti koje će biti svima na raspolaganju kako bi ih koristili za vlastita rješenja. Ovim je činom započela i izgradnja nacionalne IoT mreže koju u Hrvatskoj predvodi tvrtka IoT NET Adria. U iduće dvije godine, planirana je uspostava kompletne mreže od dvjestotinjak baznih stanica koje će pokrivati čak 96 posto stanovništva Hrvatske.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: IoT NET Adria

Predsjednik Uprave tvrtke IoT NET Adria, Bruno Crnički, ovom je prilikom izjavio: 'Sigfox tehnologija i njezina primjena u Hrvatskoj omogućuju sudjelovanje na globalnom IoT tržištu. Naime, rješenja koja budu razvijena u Hrvatskoj vrlo će se lako moći primijeniti bilo gdje u svijetu gdje postoji Sigfox mreža. Stoga je naša želja da se što veći broj hrvatskih tvrtki, start-upova i inovatora uključi u ovaj projekt kako bi  ponudili vlastita rješenja za senzore, uređaje, aplikacije i IoT alate.'

Poseban naglasak prilikom predstavljanja IoT usluge stavljen je na mogućnosti koje IoT nudi u domeni komunalnih usluga i 'pametnih gradova' te na mogućnosti što ih pruža nacionalna standardizacija ovih rješenja. Primjerice, sustav može obuhvaćati kontejnere s ugrađenim senzorima koji u realnom vremenu javljaju koliko je spremnik pun, nakon čega sustav samostalno planira i predviđa najbolji raspored odvoza, što u konačnici rezultira uštedom vremena, resursa i sredstava, naglasio je Crnički.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!