UZ ZAKON O NEUTRALNOSTI

Za manje od dvije godine nestaju troškovi roaminga

30.06.2015 u 12:25

Bionic
Reading

Možda je bilo crnih prognoza vezanih za neutralnost interneta u Europi, možda i ukidanje roaming troškova kasni...no stvari polako idu prema naprijed. Europsko vijeće, Parlament i Komisija konačno su donijeli zakone vezane uz to

Regulatorni okvir tek treba postati zakonom u 28 zemalja članica, no suština stvari je jasna. 15. lipnja 2017. godine može se računati s ukidanjem roaming troškova, a neutralnost interneta će postati zakon koji jamči otvorenost interneta diljem EU.

Time će i 'jedinstveno telekom tržište' Europe postati stvarnost, iako nekoliko godina kasnije od predviđenih rokova. Pružatelji mobilnih usluga su, među ostalim, tražili produženje kako bi počeli prilagodbe, jer su raniji rokovi govorili o ukidanju roaminga do kraja 2015. godine. Dodatni period od godinu i pol ne bi trebao imati daljih produženja...


S druge strane neutralnost interneta se još uvijek vidi donekle problematičnom. Korak u pravom smjeru je napravljen, no 'kvaka' ima posvuda. Tvrtke će i dalje moći utjecati na internetski promet 'u razumnim mjerama', iako se čini kako se te stavke uglavnom odnose na mogućnost obrane od cyber-napada i osiguravanje protoka podataka. Mnoge stvari su ostavljene nejasnima, što bi se moglo negativno iskoristiti u budućnosti.

U konačnici, za svega nekoliko godina valja računati s tim da će potrošači unutar EU uživati u mobilnom i fiksnom internetu kao nikad prije. Sad treba čekati da zemlje članice Unije potvrde donesene odluke i zakone.