SVEMIRSKO KULINARSTVO

Za hrabre i bogate: Ovaj restoran servira jela na samom rubu svemira

22.03.2024 u 14:20

Bionic
Reading

Space Perspective možda neće prevoziti putnike u svemir, no omogućit će im večeru dok gledaju izlazak sunca na visini od 30.000 metara

Privatne tvrtke SpaceVIP i Space Perspective udružile su snage kako bi pružile luksuzno iskustvo objedovanja u svemiru. Kupci spremni platiti blizu 500.000 dolara odletjet će na rub svemira na svemirskom balonu i iskusiti jelovnik koji je osmislio danski kuhar Rasmus Munk, čiji restoran Alchemist ima dvije Michelinove zvjezdice.

Svemirski brod Neptune tvrtke Space Perspective ulazi u fazu testiranja sljedećeg mjeseca i očekuje se da će prve goste prevesti 2025. godine.

Do šest putnika letjet će na svemirskom brodu do visine od otprilike 30 km. Nadalje, 32-godišnji Rasmus Munk bit će domaćin tijekom putovanja te će putnicima predstaviti poseban jelovnik. Putnici će večerati dok će gledati kako sunce izlazi. Balon će imati ugrađen WiFi ugrađen, što će omogućiti prijenos iskustva gledateljima na Zemlji.

Munk je rekao da želi da njegov jelovnik odražava inovativnu prirodu samog putovanja. Munkov restoran Alchemist u Kopenhagenu nedavno je rangiran u vodiču 50 najboljih svjetskih restorana za 2023. Svojim kupcima nudi avangardne degustacijske jelovnike od 50 slijedova koji mogu koštati otprilike 4900 kruna (430 eura).

Space Perspective je rekao da će prvim komercijalnim putnicima omogućiti let 2025. Tvrtka će započeti testne letove svemirskog broda Neptun u travnju. Space Perspective reklamira svoj svemirski brod Neptun kao najveću svjetsku kapsulu za ljudska putovanja u svemir. Vrijedno je napomenuti da, unatoč nazivu svemirskog broda Neptun, svemirski balon tvrtke ne doseže svemir.

Na maksimalnoj visini od 30 km, svemirski brod Neptun doseže otprilike pola puta do Kármánove linije od 100 km, koja je međunarodno priznata granica svemira. Ipak, poput Virgin Galactica, koji također leti ispod Kármánove linije, i Blue Origin, koji ne doseže orbitalni svemir, iskustvo je prvenstveno osmišljeno kako bi putnicima omogućilo gledanje Zemlje iz daljine. Čineći to, mogli bi iskusiti Overview Effect, dokumentiranu psihološku reakciju kada vide Zemlju iz svemira – što će mnoge navesti da preispitaju svoje prioritete kada se vrate na Zemlju.

Dok će otmjena večera u svemiru klijentima koji plaćaju pružiti iskustvo nalik znanstveno-fantastičnom, nova ponuda Space Perspectivea možda neće previše promijeniti poglede ljudi na svemirski turizam. Tvrtke koje se bave svemirskim turizmom često se reklamiraju za demokratizaciju pristupa svemiru. Međutim, tvrtke poput Virgin Galactica jedno putovanje naplaćuju do 450.000 dolara, što znači da je riječ o iskustvu rezerviranim za najbogatije ljude na svijetu.

Svemirski baloni, kao što su Spaceship Neptune i Bloon tvrtke Zero2Infinity iz Barcelone, pružaju nešto pristupačnije iskustvo. Tojest - kad ne plaćate i vrhunsko iskustvo u restoranu - očekuje se da će redovite cijene ulaznica Space Perspectivea početi od oko 125.000 dolara, piše Interesting Engineering.