platforma za klince

YouTube Kids stigao u Hrvatsku, evo što o tome trebate znati

24.01.2019 u 13:38

Bionic
Reading

Samo nekoliko klikova odsad vas dijeli od brojnih avanture Tegljača Toma i Peppe, Gitine škole skijanja, zabave uz Hoki poki ples i učenja abecede uz likove iz Ulice Sezam.

U Hrvatskoj je od danas dostupna aplikacija YouTube Kids osmišljena kao zabavno i edukativno mjesto namijenjeno djeci i obiteljima. Aplikacija je dosad u svijetu ostvarila desetke milijuna preuzimanja, više od 160 milijardi pregleda te ima više od 14 milijuna aktivnih tjednih korisnika, a dostupna je u 47 zemalja diljem svijeta i na 18 jezika, uključujući i hrvatski.

Kontrola sadržaja i napredni algoritmi

YouTube Kids namijenjen je i posvećen djeci i obiteljima, a aplikacija roditeljima omogućuje kontrolu sadržaja kao i korištenje naprednih algoritama za odabir sadržaja prikladnih za najmlađe.

Znači samo nekoliko klikova odsad vas dijeli od brojnih avanture Tegljača Toma i Peppe, Gitine škole skijanja, zabave uz Hoki poki ples i učenja abecede uz likove iz Ulice Sezam.

Aplikacija, hvale se u Googleu, koristi velike i jasne ikone koje olakšavaju rukovanje čak i maloj djeci. Tu je i integrirano glasovno pretraživanje kako bi djeca mogla pronaći filmove koje žele gledati, čak i ako još ne mogu čitati ili pisati.

Kao YouTube, samo sigurniji

YouTube Kids zamišljen je kao sigurnija verzija YouTubea, obiteljsko mjesto gdje djeca mogu razvijati svoju maštu i zadovoljiti znatiželju, kažu njeni tvorci. Kanali i popisi za reprodukciju mogu se pregledavati u četiri različite kategorije: Programi, Otkrijte, Glazba i Učite. Tu su i posebne zbirke kanala koji pokrivaju različite teme, od bajki i glazbe, preko znanosti, do kreativnih igara, prirode i još mnogo toga.

YouTube Kids podržava i 360° sferne filmove. Dovoljno je zakrenuti pametni telefon ili tablet kako biste promijenili perspektivu iz koje se prikazuje slika.

Hrvatsku verziju aplikacije možete besplatno preuzeti s Google Play i App Store trgovine, aplikacije se dakako može gledati i s cijelom obitelji, na televizijskom ekranu.

Vodič za upotrebu

Sve što trebate znati o upravljanju aplikacijom YouTube Kids

Budući da je svaka obitelj drugačija, korisnici  mogu sami uključiti opcije koje će im pomoći kontrolirati korištenje aplikacije neovisno od njihove djece:

Način prihvaćanja roditeljskog sadržaja: omogućuje vam odrediti koji sadržaji iz aplikacije (kanali ili pojedinačni videozapisi) mogu biti dostupni vašoj djeci. Među sadržajima koje možete odabrati i prihvatiti, naći ćete posebno pripremljene zbirke. Neki od njih su popisi kanala koje je stvorio tim YouTube Kids - za zabavu, igre i učenje. Također ćete pronaći i zbirke koje su preporučili naši partneri. Kako biste omogućili ovu funkciju samo kliknite Postavke, idite na profil djeteta i odaberite Samo prihvaćeni sadržaj.  

Postavke pretraživanja: možete odlučiti mogu li vaša djeca slobodno tražiti sadržaj dostupan iz svih izvora aplikacije. Da biste omogućili pristup milijunima zapisa potrebno je uključiti Pretraživanje, a kako biste smanjili mogućnost odabira filmova isključite tu opciju. Da biste koristili ovu značajku idite na Postavke, kliknite na profil djeteta i odaberite Dopusti pretraživanje.

Timer: neka vam aplikacija pomogne kontrolirati vrijeme koje vaša djeca provode ispred zaslona. Ova aplikacija obavijestit će vaše dijete kada je završeno vrijeme koje ste postavili za korištenje aplikacije. Sve što trebate učiniti je upisati timer u Postavke i odrediti vremensko ograničenje po isteku kojeg će aplikacija biti blokirana.

Pristup pomoću lozinke: pristupni kod možete postaviti za postavke i druge informacije u aplikaciji.

Tajni kod za dijete: vaše dijete može stvoriti vlastiti kôd kako bi osiguralo svoj profil. Zbog toga druga djeca koja koriste isti uređaj neće imati pristup filmovima i značajkama koje ne mogu koristiti na svojim profilima. Ne brinite ako vaše dijete zaboravi svoju lozinku jer je možete izbrisati. za postavljanje kôda potrebno je kliknuti na profil djeteta u gornjem lijevom kutu, idite na Postavke i odaberite šifru Tajna.

Upotreba aplikacije bez prijave: ne morate se prijavljivati da biste upotrebljavali YouTube Kids. Uklonjene su i sve funkcije povezane s vašim računom kao što su slanje, dijeljenje, želje, itd.

Postavljanje sadržaja: Ako pronađete videozapis za koji smatrate da je neprikladan - prijavite ga. Tako nam možete pomoći da poboljšamo aplikaciju YouTube Kids. Da biste poslali videozapis kliknite Više na vrhu videozapisa (znak tri točke) i odaberite Izvješće.