Nema mjesta za skrivanje

Šokantna studija otkriva kako Twitter i Facebook mogu saznati sve o vama, čak i ako nemate njihov račun

22.01.2019 u 12:18

Bionic
Reading

Istraživači su pregledali javno dostupne postove na Twitteru gotovo 14.000 korisnika i otkrili kako algoritmi u čak 64 posto slučajeva mogu predvidjeti što će netko reći; taj postotak pada na 61% ako korisnik nije imao račun nego se podaci predviđaju praćenjem postova nečijih prijatelja.

Nova studija pokazala je da društveni mediji poput Facebooka i Twittera mogu saznati šokantnu količinu informacija o korisnicima, čak i kad oni nemaju vlastiti račun.

Istraživači sa sveučilišta u Vermontu otkrili su da ovim platformama treba pristup do samo osam vaših jednokratnih kontakata kako bi o vama stekle dovoljno podataka.

U NEKOLIKO KLIKOVA

Ne želite da vas Facebook prati? Evo kako ga spriječiti

Pogledaj galeriju

Ovo istraživanje pojavilo se u vrijeme kad se divovi iz Silicijske doline nalaze pod povećalom javnosti zbog svojih načina prikupljanja podataka.

Algoritmi predviđaju zastrašujuće točno

'Vi sami ne kontrolirate svoju privatnost na društvenim medijskim platformama', upozorava matematičar Jim Bagrow, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Nature Human Behaviour.

Bagrow i njegov tim koristili su statističke modele za analizu podataka više od 30 milijuna javno dostupnih postova koje je na Twitteru objavilo gotovo 14.000 korisnika.

Iako se studija fokusirala na Twitter, iste su se informacije mogle prikupiti iz postova na drugim društvenim mrežama poput Facebooka, objašnjava Bagrow.

  • +11
Dom osnivača Twittera Jacka Dorseyja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Istraživači su otkrili kako algoritmi strojnog učenja mogu sa 64-postotvom točnošću zaključiti što neki korisnik namjerava reći. Do tog zaključka dolazi se analizom prethodnih postova i redoslijedom rečenica i riječi koje je objavljivao u njima.

Račun nije obavezan, drugi će reći sve o vama

Najviše zabrinjava to što bi točnost pogađanja nečijih misli pada za samo tri posto ako bi se nečiji sljedeći potezi predviđali samo na temelju tekstova koje bi napisali nečiji prijatelji, navodi se u studiji.

Dakle, čak i kad netko nema račun, algoritam može izvući podatke od najviše osam do devet njegovih kontakata kako bi predvidio njegovo ponašanje, pokazalo je istraživanje.

Istraživači vjeruju da sadržaj koji su objavili nečiji prijatelji osigurava oko 95 posto 'potencijalne točnosti predviđanja' potrebne za dobivanje informacija o nekoj osobi, 'bez potrebe da se saznaju njegovi osobni podaci'.

MORE PODATAKA

Što sve Facebook i Google znaju o vama? Pogledajte sami

Pogledaj galeriju

'Ne postoji mjesto za skrivanje na društvenim mrežama', navodi se u priopćenju koautora studije Lewisa Mitchella.

Od političkih stavova preko potrošačkih navika do filmskog i glazbenog ukusa, sve informacije koje nečiji prijatelji i kontakti dijele na internetu, mogu se potencijalno iskoristiti kako bi se razotkrio nečiji privatni život, kaže Bagrow.

'Informacije su toliko duboko ugrađene u društvene mreže da se pojedinca može profilirati iz društvenih veza, čak i kad se pojedinac potpuno makne s neke platforme', piše u studiji.

Twitter i Facebook bez komentara

Twitter je odbio komentirati ovo istraživanje. Damien Kieran, njihov čovjek zadužen za zaštitu podataka, još je u rujnu prošle godine pred američkim Kongresom rekao kako 'kompanija vjeruje da je privatnost temeljno pravo'.

Facebook, koji sadržaj i oglase prilagođava temeljem aktivnosti korisnika, kaže da ne stvara profile o ljudima koji ne koriste njihove usluge.

Obje kompanije pak omogućavaju korisnicima kontrolu te brisanje podataka i informacija povezanih s njihovim računima.