WINDOWS

XP je mrtav, živio XP!

08.04.2014 u 13:41

Bionic
Reading

Ako niste određena banka, britanska vlada i sl. potpisnici posebnog 'deala' s Microsoftom, vrijeme je da se pozdravite s Windows XP operativnim sustavom. Danas je ovaj popularni OS stigao do 'end-of-life' datuma nakon produžene podrške. Osnovna je podrška prekinuta još 14. travnja 2009. godine

Usprkos najavi o prekidu podrške prije mnogo godina, brojna poduzeća i korisnici općenito su čekali zadnje dane podrške sustava prije nego li se prebace na nešto novijeg datuma. Po svemu sudeći, veliki dio njih će ostati na Windows XP operativnom sustavu još neko vrijeme, iako podrške i prijeko potrebnih sigurnosnih nadogradnji neće vidjeti.


Posljednji podaci s Net Applications pokazuju kako je ovaj sustav smješten na nešto manje od 30 posto računala, što je nevjerojatan postotak - iako se konačno nazire pad u broju korisnika. S prodajom se prestalo u listopadu 2010. godine, a 'sedmica' je na vrh ljestvice operativnih sustava zasjela tek dvije godine nakon toga.

Zanimljivo da se banke i određene institucije diljem svijeta nisu pripremile na prelazak pa će Microsoftu izdvajati vrtoglave iznose za produžetak podrške dok se ne završi migracija na novije sustave. Nadogradnje na kojima će raditi u Redmondu za njih obični korisnici neće morati čekati, jer ih vidjeti neće van ranije spominjanih konačnih zakrpi. Mnogim kompanijama je problematičan softver, nenadogradiv na novije verzije operativnih sustava, no možda to i nije slučaj, zahvaljujući posebnom setu alata.

Sljedeći sustav kojeg čega prekid podrške je Vista (2017. godine), no teško da će veći dio korisnika žaliti za tim kontroverznim sustavom.