KAŽE MICROSOFT

'Windows 7 koristite na vlastitu odgovornost'

14.01.2016 u 07:36

Bionic
Reading

U nedavnom razgovoru u emisiji Windows Weekly, marketinška glava Microsofta Chris Capossela je upozorio na rizike korištenja Windows 7 OS-a i apelirao na prebacivanje na Windows 10. No, pritom je izjavio i niz prilično upitnih stvari...

Windows 7 se nalazi na 40-55 posto svih računala na svijetu, ovisno o analitičkoj kući i načinu na koji se prikupljaju podaci, no jedno je sigurno - Windows 10 je nakon početnog eksplozivnog rasta zahvaljujući mogućnosti besplatne nadogradnje sad značajno usporio s osvajanjem tržišta.

Zapravo, usporio je toliko da se sad već dovodi u pitanje Microsoftova želja o milijardu instalacija Windows 10 OS-a na računalima do 2017. godine. Capossela je u intervjuu upozorio da je radi sigurnosti i kompatibilnosti računala potrebno razmisliti o instaliranju 'desetke', pri tom bacivši i pokoju izjavu iz FUD kategorije prema nekim kritičarima.


'(...) nevjerojatno je važno iskorijeniti fragmentaciju Windowsa (...) i prenijeti korisnike u sigurniji okoliš', rekla je Microsoftova marketinška glava. 'Brinemo se oko toga da korisnici pokretanjem deset godina starog OS-a neće moći pokrenuti najnoviji pisač, ili kada kupe novi popularni igraći naslov poput Fallouta 4, on neće moći raditi na starijim strojevima.'

Ruku na srce, Capossela ima jedinstvenu i ne pretjerano jednostavno zadaću - uvjeriti populaciju da počne koristiti Windows 10 OS umjesto starih verzija. Što se hardvera tiče, problemi s kompatibilnosti se mogu pojaviti tek u vrlo specifičnim situacijama, recimo kada Microsoft za vlastiti bežični dongle zahtijeva korištenje 'desetke'. Slično vrijedi i s igraćim naslovima, koji još uvijek stoje u DX11 svijetu - i za čije izvođenje valja primarno imati - odgovarajući hardver. Windows 10 za sada jednostavno nije must-have, u tom smislu.

Što se tiče budućnosti, jasno je kamo stvari idu. DirectX 12 i developeri će s vremenom učiniti svoje pa će za nove igraće naslove i programe uistinu trebati i najmodernije izdanje Windows operativnog sustava do sada, no sad to nije slučaj.

'Mislimo da bi svaki stroj koji može pokrenuti Windows 10 trebao koristiti taj OS, a mi bismo trebali činiti sve što je moguće kako bi uvjerili ljude u to (...) Pokušavamo naći odgovarajući balans stvari, no istovremeno smo svjesni da time možemo razljutiti nekolicinu. To je neizbježno kada postoji tolika korisnička baza koju mi imamo. Ne želimo razljutiti ikoga, no osjećamo se odgovornima da ljude odvedemo na mnogo bolje mjesto, što Windows 10 uistinu jest', dodao je Capossela.

Cijeli razgovor je moguće vidjeti na ovom linku