NOVITETI

Windows 10 će biti besplatan, no ne svima

22.01.2015 u 08:36

Bionic
Reading

U 18 sati po srednjoeuropskom vremenu, Microsoft je počeo prezentaciju u kojoj otkriva što čeka potrošače - i to ne samo vlasnike osobnih računala, već i tableta, pametnih telefona te Xboxa. Najveće novosti su to da će Windows 10 biti besplatan za vlasnike računala Windows 7 i Windows 8.x, ali i holografski računalni sustav HoloLens pokretan desetkom

Usprkos činjenici da sustavi Windows 8.x konačno polako prelaze starije verzije, kontroverze oko ovog sustava rezultirale su brzim razvojem nasljednika. Desetka bi po nekim analitičarima trebala biti ono što osmica nikako nije uspjela, a uz priču o oporavku tržišta računala pred Microsoftom stoji velika prilika za poentiranje.

Međutim, neki pak smatraju kako je rizika mnogo više no što bi se dalo pomisliti te da je današnji dan otkrivanja noviteta od životne važnosti za sustave Windows, ali i Microsoft.

Terry Myerson prva je osoba koja se pojavila na pozornici. 'Ovo je druga od više prezentacija Windowsa 10 koje će slijediti u sklopu plana otkrivanja sustava', rekao je.

Myerson je napomenuo kako su članovi (njih ukupno 1,7 milijun) programa Insider bili od velike pomoći u oblikovanju sustava, prije nego što je ponovio neke od detalja s prve prezentacije sustava namijenjene poslovnim korisnicima. Entuzijasti su Windows 10 u povojima instalirali više od tri milijuna puta.

Otkriveno je i kako će kompanija danas predstaviti novi uređaj u obitelji proizvoda.

Myerson je za Windows 10 naveo da donosi niz inovacija u tri područja: 'mobilnost korisničkog iskustva', 'povjerenje' i 'prirodne interakcije'.

'Vi ste naši klijenti, ne naš proizvod', rekao je Myerson ciljajući na to da potrošači imaju kontrolu nad onim što se radi, što bi trebalo povećati povjerenje u kompaniju za razliku od onih koje sadržaj pružaju naizgled besplatno.

Windows 10 u prvoj će godini dostupnosti biti besplatan za sve uređaje koji pokreću Windows 8.1, ali i Windows 7


Joe Belfiore je nakon Myersona stigao na pozornicu kako bi demonstrirao neke od evolucijskih značajki koje donosi Windows 10. Korisnici će hibridni izbornik Start postaviti preko cijelog ekrana, čime će on biti nalik na Windows 8.x, ili ga koristiti u veličini kakva im odgovara (u mnogo sličnijem obliku poznatom s OS-a Windows 7).

S obzirom na konfuziju koju su izazivali dvostruki Control Paneli u Windows 8.x, u Microsoftu su odlučili sve spojiti u jedinstveno sučelje minimalističkog dizajna.

Windows 10 će se funkcijama (i što je važnije, izgledom sučelja) prilagođavati ovisno na kakvom uređaju radi. U slučaju hibrida, korisnici će moći birati prikaz ili prepustiti sustavu da prepoznaje kada je uređaj u tablet režimu rada, a kada funkcionira poput prijenosnog računala.

U mjesecima koji slijede, Insider buildovi OS-a Windows 10 dobit će puno novih mogućnosti. Belfiore je na pozornici demonstrirao virtualnog asistenta Cortanu dodavši kako ovi dijelovi sustava još nisu potpuno dovršeni (ili spremni za Preview).


Cortana neće biti tek prenesena s platforme Windows Phone, već će pružiti jedinstveno iskustvo - poput mogućnosti pisanja e-mail poruka, pretraživanja lokalnih (i mrežnih datoteka) i sl.

Belfiore je odlučio prikazati i kako izgleda sljedeća generacija Windowsa za pametne telefone i tablete manjih dijagonala. Windows 10 će biti jedinstvenog korisničkog iskustva, ali u nekim slučajevima prilagođenog izgleda (za uređaje dijagonale 8" i manje). Windows 10 za telefone dobiva dosta mogućnosti prilagodbe, ali i proširen Action/Notification Center te bolju integraciju sa servisom Skype.

Office za Windows (Phone) 10 će biti mnogo napredniji, a u kompaniji tvrde da će zahvaljujući univerzalnim aplikacijama sve biti mnogo lakše za izvedbu - a u konačnici i za potrošače. Word i PowerPoint u suštini izgledaju kao minijaturizirane verzije 'odraslih' aplikacija, što je jako dobro za nastavak priče o WP platformi koja je izgubila korak s konkurentskim platformama kada su u pitanju i Microsoftovi proizvodi. Puno izdanje Word, Excel i PowerPoint touch aplikacija će biti integrirani na telefone i tablete manjih dijagonala.

Belfiore je nakon toga demonstrirao iste aplikacije pokretane na računalu i pametnom telefonu, a rezultat je - barem na ovakvom prikazu impresivan. Microsoft napominje kako je primjerice kod za Outlook na Windows 10 i pametnom telefonu doslovno identičan, a takvo što bi trebale slijediti i druge aplikacije. Čini se kako Windows 10 uistinu postaje sve ono što se očekivalo za Windows 8.x.

Nije bilo šale, Project Spartan je stvaran. Microsoft razvija novi internetski preglednik za Windowse, na novom engineu za renderiranje. Korisnici Insidera će ga imati priliku testirati nešto kasnije, a razvoj za mobilnu verziju će nešto kasniti u odnosu na onu za računala. Spartan će imati integriran niz mogućnosti (Cortana, čitanje .pdf datoteka, rezanje sadržaja i sl.), ali uz vrlo jednostavno i praktično sučelje:

'Postoji jedna vrsta aplikacija, o kojoj nisam govorio do sada - zabavne', rekao je Belfiore pozvavši Phila Spencera, čelnika tima Xbox na pozornicu. Igranje na Windows 10 će biti 'društvenije i interaktivnije' zahvaljujući Xboxu namijenjenom računalima i tabletima (co-op gaming). Što je važnije za igranje, kompanija je demonstrirala i DirectX 12, za koji navode da će imati za 50 posto manju potrošnju na istim scenama u igrama. Jedna od većih novosti za ljubitelje konzola je to da će Windows 10 pokretati i Xbox One u budućnosti, no detalji vezani uz to tek trebaju biti otkriveni.


Sljedeći tjedan članovi programa Insider mogu očekivati novi build Windowsa 10, a u veljači stiže i Preview, verzija sustava za Windows Phone.

Nakon svega, kompanija je otkrila i novi hardver namijenjen poslovnom segmentu i organizacijama: 84-inčni Surface Hub


Predstavljen je i Windows Holographic, nešto što je možda najjednostavnije opisati kao 'ono što su potrošači možda očekivali od Google Glassa'.


Posrijedi je 3D sustav iz glasina poznat kao Project B. 'Holografsko računarstvo koje pokreće Windows 10 već je tu', rekao je Alex Kipman, jedna od figura koje su radile na dodatku Kinect za Xbox predstavivši HoloLens, 'najnapredniji holografski sustav koji je ugledao svjetlo dana':


Kipman je pozvao Oculus, Motion Leap i druge kompanije da zajedno stvaraju holograme. Iako bi se isprva dalo pomisliti da je riječ o još jednom projektu iz Microsoft Researcha, posrijedi je uređaj za potrošače koji će biti dostupan u vremenskom okviru kad i Windows 10 OS. Unutar HoloLensa se nalazi kompletan sustav (čipovi, senzori, procesori i dr.), čime je uređaj potpuno neovisan o računalu. 'Nekad dio svijeta znanstvene fantastike, sada je itekako stvaran', navodi se u promo videu koji je prikazao Microsoft.

Štoviše, HoloLens je kompanija razvijala u partnerstvu s NASA-om iza zatvorenih vrata kako bi se osiguralo što manje curenja informacija. Ova svemirska agencija će na ljeto ove godine iskoristiti razvijenu tehnologiju kako bi kontrolirala rovere na Marsu.

Čelnik kompanije Satya Nadella se nakon toga pojavio na pozornici kako bi rekao da cijela kompanija živi 'za takve magične trenutke'. 'Ovo što ste vidjeli (...) igrat ćete Minecraft, koristiti Skype i vidjeti ih na nov način. To će biti iskustva od kojih će vam se zavrtjeti u glavi!'

'Želimo Windows 10 učiniti najomiljenijim izdanjem Windowsa.'

Satya NadellaCitat

'Danas je velik dan za Windows, u smislu što on predstavlja za naše potrošače, partnere i Microsoft. Ponajviše, vezan je za nove prilike. Činjenica da je na svijetu više od milijardu i pol korisnika Windowsa je nevjerojatna. (...) To je odgovornost kakvu ne uzimamo zdravo za gotovo. (...) Želimo da se korisnici koji jednostavno trebaju Windowse zapravo odaberu Windows i vole Windows.'

Nadella se osvrnuo i na hardver, a posebno na kritiku da nema dovoljno perjanica u svijetu pametnih telefona. Obećao je da će se paralelno s OS-om Windows 10 pojaviti niz noviteta.

Što slijedi? Konferencija BUILD u travnju će biti od nevjerojatnog značaja, no ovo što je Microsoft prezentirao trebalo bi biti dovoljno da se dodatno privuče zanimanje za Windows 10 i budućnost kompanije.