ZA ENTUZIJASTE

Evo kako ćete i vi lako instalirati Windows 10

19.10.2014 u 06:30

Bionic
Reading

Microsoft je nedavno otkrio kako Windows 10 testira više od milijun ljudi, a u sklopu njihovog Windows Insider programa može biti bilo tko. Učlanjenjem se korisnicima omogućuje preuzimanje Technical Preview verzije nadolazećeg operativnog sustava iz Redmonda, no valja imati na umu neke 'sitnice' pri instalaciji

Windows 10 stiže sljedeće godine, a trenutno se nalazi u vrlo ranoj fazi razvoja. Zapravo, cijela nedavna prezentacija nije ni bila namijenjena krajnjim potrošačima, već poslovnjacima koji su se brinuli oko prelaska sa starijih operativnih sustava na Windows 8.x radi kompatibilnosti u radu i kontroverznog sučelja. Ipak, Microsoft je odlučio napraviti nešto što do sada nisu pokušali - pružiti korisnicima mogućnost odabira i kritike sustava dok je još debelo u razvoju.

Milijun ljudi, sudionika Windows Insider programa, tako je riječima kompanije pružilo više od 200 tisuća komada povratnih informacija vezanih uz sustav. I dok je stvar još uvijek prilično nezrela za svakodnevno korištenje te nosi značajan rizik od gubitka podataka i eventualnu nestabilnost, entuzijasti koji žele pomoći u oblikovanju sustava svakako to mogu učiniti.


Prvo valja imati na umu tehničke zahtjeve za Windows 10 Technical Preview, koji se ne razlikuju mnogo od prethodnika. Potrebno je imati CPU na radnom taktu od 1GHz, 1GB radne memorije za 32-bitnu verziju te 2GB radne memorije za 64-bitnu verziju sustava, 16GB slobodnog spremišnog prostora, grafičku karticu kompatibilnu s DirectX 9 te s WDDM upravljačkim programima, Microsoft račun te pristup internetu.

Kako je već ranije bilo riječi, pristupiti programu je moguće preko službene stranice, gdje se mogu vidjeti i dodatne informacije te savjeti za instalaciju (uz, naravno, valjan serijski broj). Datoteka koju se preuzme je u ISO formatu, što znači da je valja spržiti na optički medij ili prenijeti na USB memoriju.

Korisnici kojima se negdje u prašini nalazi staro računalo mogu probati instalaciju izravno na taj uređaj, a sve teče upravo onako kako se i očekuje - uobičajeni proces instalacije sustava (bilo da je riječ o 'nadogradnji' na Technical Preview ili čistoj instalaciji) bez neugodnih iznenađenja.

Za one bez rezervnog računala, jedna opcija je particioniranje diska tako da se napravi dual-boot rješenje, ili VM (Virtual Machine). Na VM-u ne treba očekivati impresivne performanse, posebno ako računalo nije novijih komponenti i s dovoljno radne memorije. Ipak ako se stvar ipak želi isprobati, MakeUseOf savjetuje korištenje VirtualBoxa

Moguće rješenje je i pokušati s VHD (Virtual Hard Disk), u slučaju da korisnik već ima računalo s 64-bitnim Windows 7 ili Windows 8.x. Na taj način će se očuvati svi potrebni podaci s izvornog sustava, a neće se žrtvovati performanse instaliranih Windowsa 10. Precizne upute za postavljanje takvog sustava je moguće pronaći na izvornom linku