STIGLE PROMJENE

WhatsApp ukida besplatnu pohranu na Google disku, evo kako upravljati datotekama

03.01.2024 u 12:04

Bionic
Reading

Komunikacijska platforma WhatsApp, koja je u vlasništvu tvrtke Meta, ukida besplatni prostor za pohranu na Google Driveu. Korisnici koji trenutno koriste zadanu pohranu od 15 GB na Google disku sada će morati pripaziti. Još su prošle godine iz Mete najavili promjene načina na koji korisnici Androida stvaraju sigurnosne kopije sadržaja na Google Driveu. WhatsApp je objavio da kada korisnik premaši zadano ograničenje pohrane, morat će napraviti prostor za novi sadržaj kako bi nastavio stvarati sigurnosne kopije

Nove promjene znače da će se WhatsApp podaci pohranjeni na Google Disku uskoro ubrajati u ograničenje od 15 GB za pohranu ili će korisnici imati mogućnost prijave za pretplatu na Google One.

Ako dosegnete ograničenje, više nećete moći pohranjivati nikakav sadržaj na Google Disk, odnosno nećete moći sačuvati sigurnosne kopije razgovora, fotografija i videozapisa.

'Kao važnu napomenu, sigurnosne kopije WhatsAppa na Androidu uskoro će se početi ubrajati u ograničenje pohrane u oblaku vašeg Google računa, slično kao što se postupa sa sigurnosnim kopijama WhatsAppa na drugim platformama. Ova će se promjena prvo početi uvoditi za korisnike WhatsApp Beta počevši od prosinca 2023., a zatim postupno za sve korisnike WhatsAppa na Androidu početkom sljedeće godine', izvijestili su ranije prošle godine iz Mete.

WhatsApp je najavio da će nove promjene početi primjenjivati na sve korisnike 2024. godine, a tvrtka će korisnike obavještavati 30 dana unaprijed putem obavijesti u postavkama WhatsAppa > Razgovori > Sigurnosna kopija razgovora. Beta verzija aplikacije sada pokazuje poruku: 'Sigurnosne kopije počet će koristiti vaš prostor na Googleu tijekom sljedećih nekoliko mjeseci'.

Korisnici mogu ne pohranjivati svoje razgovore na Google Drive. Umjesto toga, mogu prenositi svoje razgovore između Android uređaja putem WhatsApp Chata. To možete učiniti skeniranjem QR koda te povezivanjem uređaja s kojeg želite prenijeti razgovore i uređaja na koji će se razgovori prenijeti. Korisnici također imaju izbor napraviti sigurnosnu kopiju tekstualnih podataka samo uklanjanjem svih medijskih datoteka koje bi mogle zauzeti više prostora za pohranu.

Ako, dakle, i dalje želite raditi sigurnosne kopije WhatsAppa na Android uređajima, možete ili osloboditi prostor brišući sadržaj na WhatsAppu, uključujući fotografije i videe, ili pak možete povećati prostor, za što ćete morati platiti 3,19 eura mjesečno za Googleov paket od 200 GB prostora (31,85 eura godišnje).