nove opcije

WhatsApp uvodi dodatnu zaštitu sigurnosnih kopija, pogledajte što planiraju

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 09.03.2021 06:30
  • Objavljeno 09.03.2021 u 06:30
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: arivera

Kako bi vratio povjerenje korisnika, WhatsApp navodno radi na dodatnoj mjeri zaštite sigurnosnih kopija korisničkih računa koja uključuje - lozinku od osam ili više znakova

WhatsApp navodno radi na poboljšavanju sigurnosti sigurnosnih kopija na oblaku uvođenjem lozinke koja će enktiptirati sigurnosnu kopiju i učiniti je dostupnom samo vlasniku računa. WABetaInfo je prva objavila vijest o navodnom razvoju ove značajke, a u najnovijem izvješću prikazala je navodne slike zaslona na kojima se usluga enkripcije vidi u iOS i Android verzijama aplikacije.

Na slikama piše: 'Kako bi zaustavili neautorizirani pristup vašoj iCloud Drive sigurnosnoj kopiji, možete aktivirati lozinku koja će osigurati buduće sigurnosne kopije' i 'Ova lozinka će vam trebati kad odlučite vratiti poruke iz oblaka'. Aplikacija nakon toga traži koristnika da protvrdi broj telefona i napiše lozinku od minimalno osam znakova.

Te lozinke ćemo, čini se, morati jako dobro čuvati, s obzirom da Facebook tvrdi da 'WhatsApp neće moći pomoći oko vraćanja zaboravljenih lozinki'.

Premda su razgovori u WhatsAppu enkriptirani, što znači da ih mogu čitati samo primatelj i pošiljatelj, usluga upozorava da ovakva vrsta zaštite ne vrijedi za sigurnosne kopije pohranjene na Google Drive i iCloud. U trenu kad završi na tim serverima, sigurnosna kopija je odgovornost pružatelja tih usluga koji su se tijekom prošlih par desetaka godina otvorili prema zakonodavcima s ispravnim nalozima za pretragu.

Unošenje lozinke, barem sudeći prema WhatsAppu, pomaže u spašavanju sigurnosne kopije od lopova.

Najnovije reportaže o značajci dolaze uoči pada broja korisnika WhatsAppa o kojem više možete pročitati ovdje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!