bijeg konkurentima

Ažuriranje uvjeta WhatsApp je skupo koštalo: Pogledajte brojke

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 25.01.2021 12:21
  • Objavljeno 25.01.2021 u 09:59
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Stephen Frost / Alamy / Alamy / Profimedia

Loše objašnjeno ažuriranje uvjeta korištenja natjeralo je korisnike WhatsAppa da se okrenu alternativama poput Signala i Telegrama, koji rast bilježe u milijunima

Egzodus je bio toliko velik da je WhatsApp bio prisiljen odgoditi provedbu novih uvjeta za 8. veljače i pokrenuti kampanju ograničenja štete kako bi korisnicima objasnili promjene koje su napravili.

Tijekom prva tri tjedna siječnja Signal je globalno stekao 7,5 milijuna korisnika, prema podacima koje dijeli odbor za unutarnje poslove britanskog parlamenta, a Telegram 25 milijuna, piše Guardian.

U oba slučaja, čini se da je do povećanja došlo na račun WhatsAppa.

WhatsApp je 12. siječnja pao s osmog na 23 mjesto najviše preuzimanih aplikacija u Velikoj Britaniji.

Nasuprot tomu, po podacima koje prati analitička tvrtka App Annie, Signal 6. siječnja nije bio ni među prvih tisuću najpreuzimanijih aplikacija u Velikoj Britaniji, no do 9. siječnja postao je najpreuzimanija aplikacija u zemlji.

Niamh Sweeney, direktorica javnih politika WhatsAppa za Europu, Bliski Istok i Afriku, odboru za unutarnje poslove je rekla kako vjeruje da je egzodus povezan s ažuriranjem uvjeta usluge tvrtke.

Pojasnila je da je ažuriranje trebalo omogućiti dvije stvari: novi skup značajki povezanih s poslovnim porukama te pružiti veću transparentnost kada su posrijedi postojeće politike privatnosti.

'Željeli bismo razjasniti da ažuriranje ni na koji način neće utjecati na privatnost razmjene poruka s prijateljima i članovima obitelji', izvijestili su iz tvrtke WhatsApp.