ZLOGLASNI PEGASUS

WhatsApp tuži Izraelce zbog instaliranja špijunskog softvera

30.10.2019 u 12:32

Bionic
Reading

U tužbi je navedeno kako u grupaciji NSO nisu uspjeli razbiti WhatsAppovu enkripciju od korisnika do korisnika pa su posegnuli za zlonamjernim računalnim kodom kako bi mogli presretati poruke

Nakon što je to već učinio Amnesty International, WhatsApp je saveznom sudu u Sjedinjenim Državama podnio tužbu protiv izraelske grupacije NSO zbog umetanja zlonamjernog softvera u više od 1.400 uređaja ciljanih osoba, koristeći pritom tu aplikaciju za razmjenu poruka.

Iz tvrtke u vlasništvu Facebooka optužili su Izraelce za instaliranje zlonamjernog softvera u svrhu nadzora. U tužbi je navedeno kako u grupaciji NSO nisu uspjeli razbiti WhatsAppovu enkripciju od korisnika do korisnika pa su posegnuli za zlonamjernim računalnim kodom kako bi mogli presretati poruke.

DIGITALNO DOPISIVANJE

Jeste li znali za ove superkorisne trikove za WhatsApp?

Pogledaj galeriju

U svibnju ove godine u WhatsAppu su ugradili zakrpu za sigurnosni propust koji je hakerima omogućavao instalaciju malwarea putem audio poziva, čak i ako primatelj ne bi odgovorio na njega. Već tada su ukazali na grupaciju NSO kao krivca za zlorabe ove vrste.

Po podnošenju tužbe u kolumni u Washington Postu direktor WhatsAppa Will Cathart naveo je kako su u NSO-u ciljali najmanje stotinu boraca za ljudska prava, novinara i drugih aktivista diljem svijeta. Između ostalih, njihov je softver pronađen u mobitelu Jamala Khashoggija, novinara mučenog i ubijenog u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u Turskoj. Izraelska grupacija je već u više navrata optuživana za prodaju špijunskih alata vlastima.

U WhatsAppovoj tužbi navedeno je kako u NSO-u tvrde da njihov softver Pegasus može na daljinu i potajno izvući vrijedne informacije iz doslovno bilo kojeg mobilnog uređaja'.

U NOS-u su pokušali oprati obraz biranim intervjuima i oglasima na Googleu, a u izjavi za Next Web su odbacili optužbe te ustvrdili kako poduzimaju mjere kako bi spriječili zlorabu svojih proizvoda i usluga. Ponovili su tvrdnje kako se njihov softver koristi za borbu protiv terorizma i kriminala, zahvaljujući čemu je spašeno na tisuće života te kako nije dizajniran za ciljanje novinara i aktivista.

Ali, ujedno su ukazali i na to kako platforme sa snažnom enkripcijom često zlorabe pedofilske mreže, narko karteli i teroristi. Zbog toga su WhatsApp i slične tvrtke pod sve intenzivnijim pritiskom kako bi vlastima omogućile praćenje i presretanje poruka u sigurnosne svrhe.