PRIJE 10 GODINA

VW je imao i službenu PowerPoint prezentaciju kako varati na eko-testovima

28.04.2016 u 13:59

Bionic
Reading

I dok je eko skandal VW grupe polako počeo izlaziti s naslovnica, pojavilo se još prilično loših informacija po njemačku kompaniju. Dok su za tzv. 'dieselgate' odgovorne figure govorile kako je riječ o propustima, problemima u hijerarhiji i rezanju troškova, novosti koje otkriva New York Times govore kako je već prije deset godina postojala službena prezentacija za varanje na eko testovima...

PowerPoint prezentacija koju su pripremili inženjeri, a organizirali najviši službenici VW-a još 2006. godine je prikazala kako bi ovaj proizvođač mogao varati na eko testovima u SAD-u, piše NYT. Sama prezentacija je otkrivena uslijed službene istrage koja još uvijek traje protiv njemačkog diva. VW je krajem prošle godine priznao kako je 11 milijuna vozila diljem svijeta opremljeno posebno osmišljenim sustavima za varanje na testovima koji mjere emisije štetnih plinova.

Istraživači nisu otkrili koliko je spomenuta prezentacija bila distribuirana unutar kompanije i jesu li za to korišteni službeni kanali. Bilo kako bilo, u prezentaciji je još jednom jasno prikazano kako su vodeće figure kompanije točno znale što čine prije deset godina - i to zato što su njihova vozila zagađivala okoliš mnogo više no što je to bilo prihvatljivo.


Zbog njemačkog zakona o privatnosti, službenici nisu mogli biti imenovani. Međutim, jasno je kako je softver s vremenom bio prilagođavan, samo u svrhu izbjegavanja provjera na eko-testovima. Emisije su u nekim slučajevima bile i nevjerojatnih 40 puta više od dopuštenih.

Više detalja o cijelom slučaju moguće je pročitati na stranicama New York Timesa