UDŽBENIK IZ FIZIKE U BIH:

Vucite mačku po tepihu dok ne stvori iskre

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 29.09.2010 16:37
  • Objavljeno 29.09.2010 u 14:57
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Novi školski udžbenik za fiziku za osmi razred u BiH preporučuje učenicima da pokušaju stvoriti električni naboj tako što će mačku potezati po tepihu u zamračenoj sobi sve dok ne počnu frcati iskre

Mediji u susjednoj zemlji danas su digli uzbunu zbog novog udžbenika Azize Skoko i Kasima Imamovića koji predlaže da se kućnog ljubimca upotrijebi za 'zanimljiv' fizički eksperiment. Sarajevo-x.com piše da se nova ideja samo lijepo nadovezuje na nedavnu kojom je osnovnoškolcima objašnjeno da vukovi žive na drveću.

No na sreću, autori 'Fizike' ipak su se dosjetili ponuditi alternativu, pa kažu 'mačku ili nešto dlakavo', a potom i da će 'zimska jakna sasvim lijepo poslužiti'. Štoviše, zaključuju da bi možda 'ipak bilo bolje da učenici koriste jaknu' jer su vjerojatno slažući svoj tekst imali dovoljno vremena da zaključe da bi rijetko koja mačka dozvolila da je se za rep vuče amo-tamo po tepihu u mračnoj sobi.

'Ugasite svjetla, napipajte jaknu u mraku i polako počnite vuči po tepihu jaknu koja leži na jednoj strani', stoji u uputama za stvaranje statičkog elektriciteta.

No, nedugo nakon toga, u tumačenju zanimljivih efekata eksperimenta autori se ponovno vraćaju svojim omiljenim ljubimcima, pa pišu: 'Mačke i drugi dlakavi predmeti nagomilat će elektricitet kada ih vučete preko tepiha. Možda ćete vidjeti i iskre kako svjetlucaju između mace i tepiha.'

Ako se uzme u obzir da su to pisali stručnjaci, i to još prirodnjaci, ima li smisla čuditi se i dizati prašinu kada se na YouTubeu pojavi neka lokalna djevojčica i pobaca psiće u hladnu vodu rijeke? Moguće je, naime, da je ona samo odrađivala neku domaću zadaću iz fizike ili biologije. Možda je provjeravala imaju li psi škrge ili samo pluća!?

Naravno, ne treba isključiti ni mogućnost da će upravo neki od tih učenika iz susjedstva, nadahnuti svojim domišljatim prosvjetiteljima koji fiziku znaju učiniti tako zanimljivom, jednoga dana postati znanstvena imena i otkriti da kućni ljubimci mogu biti dragocjen alternativni izvor energije - žive baterije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi