AKO JE PREKRCAN

Vrijeme je za ljetno čišćenje vašeg Gmaila

16.07.2014 u 18:56

Bionic
Reading

Ako niste spremni plaćati za dodatni prostor na Gmailu, valja zasukati rukave i počistiti e-sandučić od viška e-poruka. Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako to učinit

Google je povećao kapacitet prostora za pohranu u Gmailu petnaest puta od 2004. godine, kada je taj servis pokrenut.

Unatoč tome, mnogi među nama uspiju doći i do tog nemalog limita, djelomično i zbog toga što se u raspoloživ prostor računa i sve što smo pohranili u Drive i Google +. A i zato što ne čistimo e-sandučiće redovno.

Što možete poduzeti?


Obrišite datoteke
Pomoću tražilice u Gmailu možete pronaći određene vrste datoteka. Potražite .mp3, .mov i druge u privitcima te obrišite one bez kojih možete preživjeti. Kako je ograničenje veličine privitka za Gmail 25 MB, moguće je kako ćete na ovaj način osloboditi značajan dio memorije.

Također, možete potražiti i samo e-poruke s privitcima. Otvorite padajući meni u tražilici i označite opciju Has attachment. Datoteke koje su u Office formatima možete prebaciti u formate koje koristi Google Drive i koji neće biti pribrojani u ukupnu kvotu za pohranu.

Običan tekst i citati
E-mailovi s HTML-om - s ubačenim slikama i formatiranim tekstom - ne zauzimaju puno više prostora od onih s običnim tekstom. No, primate li puno e-pošte, i njih se može nakupiti. Namjestite svoj idući e-mail kao običan tekst i Gmail bi to trebao zapamtiti za buduće korištenje.

Na prostoru možete uštedjeti i tako što ćete zaobići početnu postavku koja citira svaku e-mail poruku na koju odgovarate. Ako ste skloni duljim prepiskama, to znači da vam je sandučić pun poruka koje se ponavljaju, i ponavljaju i ponavljaju...

Izbrišite citirani tekst prije odgovora ili odaberite pojedine dijelove, a ostalo pobrišite.


Obrišite stare e-mailove
Uz pomoć tražilice možete pronaći stare poruke koje vjerojatno više nećete imati želju čitati, niti imate potrebu ih čuvati. Pokušajte unijeti older_than:2y kako bi vidjeli sve e-mailove starije od dvije godine. Pročešljajte ih ili odaberite Select all, pa Trash i Empty trash

Pretražujte po veličini
I to možete. Unesite larger:5m u tražilicu kako bi našli poruke teške pet MB i više, ili otvorite padajući meni u tražilici i odaberite opciju vezanu uz veličinu. Probali smo i našli više od 600 takvih poruka. Pogodite što ćemo raditi kad završimo ovaj članak...

Pohranite poruke na svom računalu
Ako se ne možete ili ne želite riješiti starijih ili većih poruka, preuzmite ih i pohranite na vašem računalu, pomoću klijenta po vašem izboru.

Otvorite Settings, pa tab POP/IMAP. Ovdje možete uključiti ili isključiti POP i IMAP, što omogućava prebacivanje poruka u odgovarajući program, odakle ih možete snimiti ili eksportirati. U tabu Labels možete namjestiti koje će oznake biti uključene u proces IMAP.

Izvor:Gizmodo