PAR SAVJETA

Vozači - dočekajte zimu bez iznenađenja

04.11.2015 u 14:50

Bionic
Reading

Kako bi zimski period u prometu prošao što bezbolnije i uz što manje iznenađenja, valja obratiti pažnju na limene ljubimce. Nekoliko savjeta vezanih uz odgovarajuće gume pruža poduzeće Goodyear Dunlop Sava Tires

Vozači nerijetko zaboravljaju da ljetne gume nisu primjerene za uvjete na cesti pri temperaturama od sedam stupnjeva naniže. Upravo to je naglasio Simon Brezavšček, voditelj tehničke podrške za kupce u tvrtki Goodyear Dunlop Sava Tires.

„Ljetne gume na hladnoj, zasnježenoj ili zaleđenoj površini ne omogućuju tako učinkovito prianjanje kao zimske. Mješavina gaznog sloja ljetne gume prilagođena je naime višim temperaturama i upravo zbog drukčije gumene mješavine ljetne gume nisu primjerene za hladne zimske temperature. Međutim, kvalitetna zimska guma zbog mekših i elastičnijih mješavina i u izuzetno hladnom vremenu ostaje meka i zadržava prianjanje te tako zahvaljujući obliku dezena gaznog sloja u zimskim uvjetima omogućuje dobro prianjanje i lakše ovladavanje vozilom.“

Simon BrezavščekCitat


Dok mnogi vjeruju kako su zimske gume potrebne tek za vožnju u snijegu, za sigurnu vožnju su one potrebne već na zimskim temperaturama - neovisno o padalinama. U ovom slučaju je nužno zaboraviti na troškove i voditi računa o sigurnosti sebe i drugih u prometu.


Posebno prije početka zimske sezone vlasnici vozila trebaju pregledati gume. Valja provjeriti istrošenost gaznog sloja, pri čem treba imati na umu kako je u Hrvatskoj zakonom definirana minimalna dubina profila od četiri milimetra. Mjerenje treba napraviti na unutrašnjem i vanjskom rubu gaznog sloja.

U slučaju da su oba ruba guma istrošenija, bilo bi pametno provjeriti tlak u gumama - a možda provjeriti i puštaju li. Uzrok nepravilnom habanju gume može biti i nepravilna geometrija podvozja, a tu se valja savjetovati sa stručnjakom.

Zgodan trik za sve vozače je i rotacija guma. Zamjena pozicija guma doprinosi ravnomjernijem habanju, čime se može produžiti njihov vijek trajanja i smanjiti troškovi - ali što je jednako bitno - osigurati uravnoteženiju upravljivost vozila. Goodyear Dunlop Sava Tires savjetuje rotiranje guma svakih pet do sedam tisuća kilometara.