SJAJNE VIJESTI

Voyager 1 uspostavio vezu sa Zemljom nakon pet mjeseci 'šutnje', NASA oduševljena

23.04.2024 u 15:50

Bionic
Reading

Svemirska sonda prestala je slati korisne znanstvene i inženjerske podatke 14. studenog prošle godine. Voyager 1 lansiran je 1977. godine, manje od mjesec dana nakon što je njegov blizanac Voyager 2 započela vlastito putovanje u svemir. Sonda je krenula u međuzvjezdani prostor u kolovozu 2012., postavši prva letjelica koja je ljudska letjelica koja je dosad otputovala najdalje od Zemlje, u međuzvjezdani prostor

NASA je konačno uspostavila značajan kontakt s Voyagerom 1 – najudaljenijim objektom u svemiru koji je napravio čovjek – nakon što je svemirska sonda mjesecima slala besmislene poruke. Prvi put od studenog, Voyager 1, koji je udaljen preko 24 milijarde kilometara od Zemlje, počeo je ponovno slati korisne podatke o svom zdravlju i statusu svojih inženjerskih sustava.

NASA je tada potvrdila da je problem u komunikaciji nastao zbog jednog od tri ugrađena računala letjelice koja su obrađivala podatke prije nego što su ih poslala na Zemlju, piše Independent.

Inženjeri su otkrili da jedan čip odgovoran za pohranjivanje dijela memorije ovog računala ne radi, uključujući dio njegovog softverskog koda. Nadali su se da će zahvaćeni kod premjestiti negdje drugdje u memoriji, ali druga mjesta u računalu nisu bila dovoljno velika da zadrže cijeli kod.

Stoga je NASA zahvaćeni kod podijelila u dijelove, pohranjujući ga u različite dijelove računala na svemirskoj letjelici. Učinila je to dok je istovremeno osiguravala da dijelovi koda i dalje funkcioniraju kao cjelina kada se izvrše. Sve te promjene morale su se prenijeti na letjelicu da bi stupile na snagu. Radio signalu treba gotovo cijeli dan da stigne do Voyagera 1 i još jedan dan da se vrati na Zemlju.

Dana 20. travnja, NASA je primijetila da je modifikacija uspjela, omogućivši inženjerima da provjere zdravlje i status letjelice po prvi put u pet mjeseci. Inženjeri se nadaju da će u nadolazećim tjednima prilagoditi ostatak računalnog softvera svemirske letjelice za oporavak dijelova sustava odgovornih za pakiranje i prijenos znanstvenih podataka s udaljenosti milijardama kilometara.

Obje sonde Voyager nose 'Zlatne ploče', sa sadržajem namijenjenom prenošenju Zemljine priče potencijalnim izvanzemaljskim civilizacijama. Uključuju slike, glazbu i simbolične upute za reprodukciju.