TEHNO SAVJETI

Vječna dilema: Treba li laptop ostati stalno uključen u struju?

19.06.2022 u 22:16

Bionic
Reading

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan i zbog toga što varira ovisno o tome čiji laptop koristite, ali i u kakvim uvjetima to činite

Rasprave oko toga je li bolje držati laptop stalno uključen u struju ili ga bar povremeno koristiti na bateriji prisutne su već godinama i ne pokazuju naznake jenjavanja.

Problem je dijelom u tome što odgovor na to pitanje nije nužno uvijek isti i jednoznačan. Pogledajmo što to znači.

Poznajete li svoju bateriju?

U laptope se danas ugrađuje dvije osnovne vrste baterija: litij-ionske i litij-polimerske. Iako je riječ o različitim tehnologijama, obje funkcioniraju na sličan način, stvarajući električnu energiju kretanjem elektrona. To je kretanje potrebno kako bi se bateriju održalo u dobrom stanju.

Za oba tipa baterije u novijim laptopima vrijede ove dvije činjenice:

  • bateriju ne možete prepuniti - ostavite li ju na punjenju 24 sata, sedam dana u tjednu, baterija se ne može prepuniti. Čim dosegne maksimalni kapacitet prestat će se puniti i neće početi sve dok kapacitet na padne ispod određene razine.
  • potpuno pražnjenje baterije će ju oštetiti - ostavite li bateriju potpuno praznom tijekom duljeg razdoblja, može se dogoditi kako ju više nećete moći ponovno napuniti.

Što škodi litijskoj bateriji?

Baterije temeljene na litiju u pravilu su nestabilne. Počinju gubiti kapacitet od trenutka proizvodnje, a niz čimbenika može ubrzati taj proces:

  • ciklusi punjenja i pražnjenja - svaku bateriju možete napuniti i isprazniti samo određeni broj puta.
  • voltaža - što je veći naboj (mjeren u voltima po ćeliji), to je radni vijek baterije kraći.
  • visoke temperature (iznad 30 Celzijusovih stupnjeva) - mogu dovesti do nepopravljive štete.

Zadnje dvije stavke su naročito važne jer obje mogu skratiti život bateriji, svaka za sebe i u kombinaciji.

Voltaža

Litij-ionske baterije pune do 4,2 volta po ćeliji, odnosno sto posto kapaciteta. Na toj razini imat će radni vijek između 300 i 500 ciklusa pražnjenja. Svako smanjenje od 0,1 po voltu udvostručuje broj ciklusa pražnjenja, sve dok nije dostignuta optimalna razina (3,9 volti po ćeliji, s 2.400 do 4.000 ciklusa pražnjenja). Na žalost, na ovoj razini baterija je tek 60 posto puna.

Visoke temperature

Temperature iznad 30 Celzijusa skratit će životni vijek baterije bez obzira na sve druge čimbenike. Stoga izbjegavajte držati laptop u takvim uvjetima jer bi se moglo dogoditi da kapacitet baterije vašeg laptopa se smanji vrlo brzo, čak i ako je riječ o posve novom uređaju.

Držite li bateriju stalno na 100 posto, njen će kapacitet malo po malo se smanjivati. Ako ju pritom držite izloženu visokim temperaturama, time ćete ubrzati taj proces.

Imajte na umu kako visoke temperature nisu samo posljedica djelovanja uvjeta vezanih uz okoliš. Radite li nešto što traži puno računalnih resursa (obrada videa, igranje video igara i tome slično), vaše će se računalo nužno zagrijavati i pritom grijati bateriju.

Ukloniti bateriju - da ili ne?

Naravno, ako imate laptop iz kojeg nije moguće ukloniti bateriju odgovor na ovo pitanje jasan je sam po sebi. Ali, trebate li izvaditi bateriju ako je to moguće? Tu stvari postaju kompliciranije jer odgovor varira od proizvođača do proizvođača.

U Aceru, recimo, tvrde kako ne morate uklanjati bateriju dok je laptop spojen na struju, ali preporučuju uklanjanje ako ju nećete koristiti nekoliko dana.

Apple je, dok je još proizvodio prijenosnike s uklonjivom baterijom, savjetovao svoje korisnike da ju nikad ne vade van.

Puno toga ovisi o postavkama upravljanja baterijom koje imate na raspolaganju. Neke od njih mogle bi nakon vađenja baterije negativno utjecati na performanse računala, baš kao kad kapacitet baterije padne ispod pdređene razine.

Ako ipak uklonite bateriju, pohranite ju na odgovarajući način. Treba biti napunjena između 40 i 80 posto, i držite ju na sobnoj temperaturi.

Treba li laptop biti stalno uključen u struju ili ne?

Škodi li bateriji ako je laptop stalno na utičnici? Da. Ali, isto vrijedi i za svakodnevno punjenje baterije.

Među proizvođačima nema sloge oko odgovora na ovo pitanje. U Asusu će vam reći kako trebate isprazniti bar pola baterije svaka dva tjedna. U Dellu, s druge strane, nemaju problema s time da držite laptop stalno priključen na struju.

Apple kao idealnu situaciju opisuje scenarij u kojem, primjerice, koristite svoj laptop na bateriji dok putujete na posao, da biste ga potom spojili na struju kad stignete u ured, piše Make Use Of.