TEHNO PREPORUKA

Kako postaviti roditeljski nadzor na smartfonu djeteta? Evo najboljih aplikacija

12.06.2022 u 18:13

Bionic
Reading

Ove će vam aplikacije pomoći pripaziti na djecu dok su na internetu, bez obzira koji uređaj koristili

Aplikacije za roditeljsku kontrolu na Androidu ili iOS-u mogu vam pružiti bolji uvid u način na koji vaša djeca provode vrijeme na internetu koristeći tablete i smartfone. Mnoge aplikacije također nude opcije za Windows i Mac kako bi vam pružile sveobuhvatniju roditeljsku kontrolu.

Bez obzira na to imate li malu djecu ili tinejdžere, praćenje njihovog ponašanja na internetu teško je bez pravih alata. Koriste li Snapchat? WhatsApp? TikTok? Znate li o kakvim se aplikacijama radi?

Možda ste zapazili da vaše dijete skriva ekran čim ušećete u sobu? U tom slučaju vjerojatno skriva nešto - što je jako dobar razlog za skorašnje uvođenje softvera za roditeljsku kontrolu.

Najbolje aplikacije za roditelje na Androidu i iOS-u također mogu otkriti lokaciju vašeg djeteta i provjeriti nalazi li se u školi. One također mogu provjeriti s kime djeca razgovaraju na internetu te ograničiti vrijeme tijekom kojeg im je dostupan internet, a usput blokirati neželjene stranice. Neke od njih mogu pratiti pozive i SMS-ove, premda su Google i Apple takvo što otežali u zadnje vrijeme.

Ove aplikacije najbolje rade kao dio sveobuhvatnih mjera u kojima učite djecu kako da se ponašaju na internetu i u stvarnom svijetu. Kao dio strategije biste trebali razgovarati s njima o tome što raditi na internetu i kako reagirati u neugodnim situacijama. Također ćete ih morati saslušati ako se požale da je vaš pristup prestrog te im jasno dati do znanja da ste na njihov uređaj instalirali softver koji prati njihove internetske aktivnosti.

Net Nanny

Net Nanny je po mnogima jedna od najboljih roditeljskih aplikacija na internetu. Riječ je o softveru s modernim i intuitivnim dizajnom, kao i izvrsnom tehnologijom internetskog filtriranja koja analizira stranice, umjesto da ih slijepo blokira - dozvolivši roditeljima da sami donesu odluku o tome što se filtrira, a što ne.

Net Nanny također radi jako slično na iOS-u, kao i na Androidu - softver prati lokaciju djeteta, prikazuje povijest lokacije te može poslužiti za ograničenje vremena provedenog na internetu.

Verzija za iOS može blokirati više od sto aplikacija na dječjem telefonu, a Android dozvoljava blokiranje svih. Ugrađeni savjetnik za aplikacije daje korisniku upozorenja vezana uz nove popularne aplikacije koje bi dijete moglo preuzeti. Net Nanny također dolazi s mogućnošću skrivanja sadržaja na društvenim mrežama i uslugama, uključujući Instagram, TikTok i YouTube.

Jedna stvar koju Net Nanny, kao većina aplikacija za iOS, ne može raditi je praćenje poziva i poruka.

Godišnji plan za do pet uređaja košta 54,99 dolara.

Kaspersky Safe Kids

Kaspersky Safe Kids, kao i Net Nanny, pruža uvid u dječju aktivnost na računalima i smartfonima. Ta solucija košta puno manje (15 dolara godišnje uz sedmerodnevno testno razdoblje) te pokriva beskonačan broj dječjih uređaja. Njegove mogućnosti uključuju ograničavanje vremena pred ekranom, filtriranje stranica i upravljanje pristupa aplikacijama.

Pretplata uključuje mogućnost praćenja društvenih mreža te pruža praćenje lokacije i geofencing, što funkcionira i na iOS-u i na Androidu. Jedini nedostatak je to što filtriranje aplikacija na iOS-u radi samo za aplikacije koje imaju dobnu granicu.

Funkcija za blokiranje određenih pretraga u YouTubeu također se može koristiti za Windows, iOS i Android, no ne i za Mac. Nedostaci aplikacije uključuju pomalo šlampav dizajn i spor internetski portal, kao i nemogućnost internetskog blokiranja u određenim preglednicima.

Na koncu, valja uzeti u obzir to da je Kaspersky kompanija iz Rusije, što znači da nije poznato koliko će sankcije i rat utjecati na dugoročnu dostupnost aplikacije.

Norton Family

Norton Family najbolje je skrojen za kućanstva koja imaju velik broj uređaja s Androidom i Windowsima, pružajući skoro sve značajke koje bi roditelj želio, uključujući geofencing.

Mogućnost praćenja lokacije, određivanja vremena pred ekranom i filtriranje interneta rade na iOS-u i Androidu, uz naglasak da dozvoljeno vrijeme pred ekranom radi samo na Androidu i Windowsima. Unatoč manjku funkcije na iOS-u, Norton Family i dalje ima jako dobre internetske filtre, prati Hulu i YouTube te također ima novu značajku pod imenom 'Vrijeme u školi', pomoću koje možete provjeriti je li klinac koncentriran tijekom nastave na daljinu.

Norton Family dostupan je besplatno ako već imate kupljen njihov antivirusni program, npr. Norton 360 Deluxe, koji košta oko 50 dolara godišnje. Sustav također možete besplatno isprobati na 30 dana.

Google Family Link jedini je besplatan program na našoj listi. Također valja naglasiti da se radi o vrlo kvalitetnom softveru - sve dok koristite Android.

Google Family Link daje roditelju kontrolu nad svim aplikacijama na dječjem uređaju. Niti jedna druga roditeljska aplikacija to ne može, piše Tom's Guide. Google Family Link također vam dozvoljava odlučiti koje vrste aplikacija vaše dijete može preuzeti s Google Playa.

Ipak, ima nekoliko i nedostataka. Kao prvo, ima samo jedan filtar interneta koji blokira 'stranice za odrasle' te koji, nažalost, ne radi baš najbolje. Isti filtar dostupan je na YouTubeu. Praćenje lokacije je također dosta 'osnovno', s time da usluga ne dozvoljava geofencing. S druge strane, menadžment vremena radi jako dobro.

Ako ste prije svega zabrinuti zbog aplikacija koje koriste vaša djeca, Google Family Link je sve što vam treba. Ako želite više, radi jako dobro u tandemu s nekim drugim plaćenim opcijama.

OurPact

Nekad najmoćnija roditeljska aplikacija za iPhone danas je malo 'srezana' zahvaljujući Appleovim rigoroznim mjerama za očuvanje privatnosti. Ipak, i dalje može blokirati bilo koju aplikaciju za iOS i Android.

OurPact također angažira klince u biranju kad će koristiti slobodno vrijeme za to da budu pred računalom te također dobro služi za planiranje aktivnosti. Pretplata Premium Plus dozvoljava skidanje slika ekrana, čak i ako ste na iOS-u, a omogućeno joj je i blokiranje aplikacija za poruke premda njihov sadržaj nije dostupan.

Filtriranje stranica jako dobro blokira pornografiju, a sučelje za menadžment vremena dosta je šlampavo. OurPact također može reći gdje vam se nalazi dijete, a geofencingom prati kad napusti neke lokacije - premda ne može dati izvještaj o tome gdje je sve boravilo.

Unatoč nedostacima, OurPact ima dobro dizajnirano sučelje i intuitivne značajke koje se vrlo lako mogu koristiti, pogotovo ako vaša djeca imaju iPhone.

Qustodio

Qustodio radi na iOS-u i Androidu, Amazon Fireu, Macu, PC-ju i Chromebooku te dozvoljava određivanje vremena korištenja različitih aplikacija i različitih uređaja.

Usluga praćenja radi na iOS-u i Androidu s geofencingom i lokatorom obitelji koji pokazuju gdje se nalaze vaša djeca - na jednom ekranu. Sustav može pratiti 6000 aplikacija na iOS-u, kao i sve na Androidu, no internetski filtar ne radi dobro gdje god ga otvorili.

Qustodio je, doduše, jedna od rijetkih aplikacija koja može omogućiti pregled poruka i poziva, pogledati sadržaj tekstualne poruke i blokirati telefonske brojeve - bar na Androidu (za što morate sideloadati aplikaciju). Najveći minus Qustodija je to što je jako skup - godišnja pretplata za 15 uređaja iznosi 138 dolara.

Screen Time

Aplikacija Screen Time (koja nosi isto ime kao značajka za iOS) jako je dobra za menadžment pristupa dječjim uređajima. Nažalost, to je otprilike sve u čemu je dobra - bar što se iOS-a tiče. Menadžment aplikacija i filtriranje interneta rade samo na Androidu.

Screen Time također ima jako skupe nadoplate za praćenje lokacije i internetske filtre koji su, kao što smo vidjeli kod ostalih aplikacija, obično dio osnovnog paketa.