'Crveni planet je imao vodu prije zemlje'

Mars je nastao brzo nakon Sunčeva sustava - samo 20 milijuna godina kasnije

  • Autor: L.A./Hina
  • Zadnja izmjena 28.06.2018 15:35
  • Objavljeno 28.06.2018 u 15:35
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Danski su znanstvenici analizirali nekoliko cirkona iz sitnog meteroita koji je 2011. pao u Saharu. Prema rezultatima koje su dobili, smatraju kako su se na Marsu mora i oceani razvili mnogo prije nego na Zemlji te vjeruju kako je tada na tom planetu moglo biti života

Čvrsta kora Marsa se formirala jako brzo nakon nastanka Sunčeva sustava, ističe se u srijedu u studiji u kojoj se pretpostavlja da su se uvjeti za nastanak života pojavili na Crvenom planetu veoma rano.

Da bi na planetu mogla postojati voda u tekućem stanju potrebna je čvrsta površina, dakle kora. 'Naši rezultati upućuju da su na Marsu mogli postojati oceani i život puno prije nego na Zemlji', rekao je za AFP Martin Bizzaro iz Danskog prirodoslovnog muzeja u Kopenhagenu, koautor studije objavljene u časopisu Nature.

Marsovo 'rano djetinjstvo' otkriveno je zahvaljujući analizi njegova metorita NWA 7034 pronađenog u pustinji Sahari i nazvanog Crna ljepotica. Iz sitnog uzorka tog metorita izdvojeno je sedam dragocjenih zrna cirkona, čvrstog minerala koji je preživio različite geološke procese, a zatim ih je analizirala skupina znanstvenika koja je utvrdila vrijeme njihove kristalizacije.

'Iz toga smo zaključili da se površina Marsa jako brzo kristalizirala: već 20 milijuna godina nakon Sunčeva sustava - koji je nastao prije 4.567 milijarda godina - Mars je imao čvrstu koru koja je bila pogodna za nastanak oceana i života', rekao je Bizzaro.

  • +3

Čudesni reljefi misterioznog Marsa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Ti se rezultati uvelike razlikuju od 'postojećih modela po kojima je solidifikacija planeta trajala 100 milijuna godina', rekao je. 'Ovi novi podatci znatno proširuju vremenski okvir u kojemu je moglo biti života na Marsu'.

Crna ljepotica, otkrivena 2011., težila je 319,8 grama. Gram se prodavao po 10.000 eura, dodaje Martin Bizzarro. Danski muzej je kupio 44 grama od kojih je pet zdrobio kako bi mogao izdvojiti pet cirkona za analizu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!