LJEPOTA MISLI

Uživajte u 51 misici i njihovu mudrovanju o evoluciji

21.06.2011 u 14:20

Bionic
Reading

Na izborima ljepote uobičajeno je da natjecateljice za titulu misice odgovaraju na neka važna aktualna pitanja

Kako je u SAD-u jedno od pitanja koje muči njihove stanovnike, osobito one u konzervativnijim državama, treba li u školama poučavati teoriju evolucije ili kreacionističke ideje prema kojima je Bog stvorio sva stvorenja takvima kakva jesu, ono se našlo na repertoaru organizatora natjecanja u ljepoti prošli vikend u Las Vegasu.

Prema videozapisu koji je postavljen na YouTube, američke misice, predstavnice svojih država, u svojim odgovorima nisu bile jednoglasne.

Neke su priznale da je to 'teško pitanje', da nema jednostavnog rješenja, a većina se odlučila za politički korektan odgovor (koji im je vjerojatno trebao osigurati veći postotak glasova obiju strana – glasovalo se internetom) da bi u Sjedinjenim Državama, u kojima su slobode vjerovanja i mišljenja zagarantirane Ustavom, djeci trebalo omogućiti da u školama čuju obje verzije kako bi kasnije u životu imala mogućnost za izbor i mogla sama odlučiti kojom će se voditi. Samo dvije od 51 natjecateljice odgovorile su bez rezerve da su za poučavanje evolucije, a jedna od njih je pobijedila!

Teorija evolucije jedna je od najuspješnijih znanstvenih teorija svih vremena. Unatoč tome Katolička crkva protivila joj se dugo nakon objavljivanja Darwinova djela 'O podrijetlu vrsta'. Međutim, Papa Ivan Pavao II. je 1996. u obraćanju okupljenima u Pontifikalnoj Akademiji znanosti u Rimu rekao da 'nova znanstvena otkrića pokazuju kako se mora priznati da je evolucija više od obične hipoteze'.

'Zanimljivo je da je ta teorija s vremenom sve više utjecala na duh istraživača zahvaljujući nizu otkrića u različitim znanstvenim disciplinama. Podudaranje rezultata neovisnih studija, koje nije bilo ni planirano niti traženo, samo je po sebi važan argument u prilog toj teoriji', rekao je tom prilikom Papa.

Međutim, u SAD-u i dan danas postoji niz konzervativnih, uglavnom protestantskih, vjerskih zajednica koje ne žele da im djeca uče o evoluciji koju smatraju ateističkom heretičkom teorijom te traže da se u školama poučava kreacionizam ili u najgorem slučaju obje ideje.

Pogledajte što su sve odgovorile američke misice na tu temu.