PERCEPTION

Upoznajte tvrtku koja smišlja budućnost za filmove

20.12.2015 u 08:30

Bionic
Reading

Njujorška dizajnerska tvrtka Perception za potrebe filmova razvija sučelja koja potom tehnološke tvrtke nadahnjuju za razvoj stvarnih proizvoda

Sjećate li se staklenog pametnog telefona i prozirnog stolića za kavu koje koristi Tony Stark u filmovima o Iron Manu? Ili kipa Avengersa u akciji na kraju filma 'Age of Ultron'?

Za njih je zaslužna njujorška tvrtka za vizualni dizajn Perception. Osim filmaša, među klijentima su joj i velika imena iz svijeta tehnologije, poput Samsunga i Microsofta te Forda.

Njihov rad pokazuje nam kako su dani u kojima je dizajn sučelja bio zadnja rupa na svirali pri izradi filmova i promociji tehnologije. Sad filmovi posuđuju od tehnologije, a tehnološke tvrtke nadahnuće nalaze u filmovima.

Tvrtku su 2001. godine pokrenuli Danny Gonzalez i Jeremy Lasky. Isprva su radili za studija, oglašivače, bilo koga tko je tražio dobro izgledajuće specijalne efekte. Nakon što su s Marvelom surađivali na nekoliko animiranih filmskih naslova koji su završili odmah u videotekama, stigla je prilika da se okušaju u prvom pravom blockbusteru. Bio je to 'Iron Man 2'.


Zadaća im je isprva bila kreiranje sučelja za ogromni zaslon u Stark Expou u početku filma. No, tijekom sastanka s ljudima iz Marvela čuli su kako spominju stakleni telefon za glavnog lika. Uzeli su to kao osnovnu ideju te počeli osmišljavati i razvijati model. Dali su izrezati komad stakla u obliku telefona i to upotrijebili za demo video za Marvel.

Prošao je izvrsno, pa su u Perceptionu dobili priliku izraditi sučelja za niz Starkovih gadgeta. Svim tim sučeljima zajedničko je to što su dinamična i donekle služe prikazivanju bogastva, ali su ujedno iznenađujuće pragmatična.

'Iron Man 2' otvorio je vrata novim projektima. Za film 'Captain America: The Winter Soldier' razvili su vjetrobransko sučelje za auto koji vozi Nick Fury, kao i montažnu sekvencu koja (pažnja, ide spoiler) otkriva infiltraciju Hydre u svjetske vlade. Izradili su i složeno superračunalo u kojem je Arnim Zola.


Rad na filmovima donio je nove klijente, među njima i tehnološke tvrtke. Samsung ih je angažirao za rad na konceptima za sučelja nove generacije, koje su djelomično koristili za svoje sučelje TouchWiz. Pozvali su ih na suradnju oko razvoja koncepata proširene stvarnosti za Microsoftov HoloLens prije no što su u Perceptionu uopće znali što je to, kao i tablet računalo Grid 10 za Fusion Garage.

Iako velik dio tehnoloških doprinosa Perceptiona ostaje obavijen velom tajnosti, ponešto puste u javnost, poput sučelja upravljačke ploče za novi Fordov superauto GT. Surađuju i s IBM-om, Intelom, Mercedes-Benzom i BMW, među ostalima.

Poznato je kako između znanstvenofantastičnih filmova i ljubitelja tehnologije postoji posebno bliska veza. To je posebno istina za tim u Perceptionu. Pomažu onima koji žele da tehnologija viđena na filmu postane stvarnost, ali i donose dozu realnosti tehnologijama koje se koriste u futurističkim filmovima. Iskustvo suradnje sa SpaceX dobro dođe kad trebate dizajnirati aeronautička sučelja za filmove, recimo.

Više:Engadget