IDEMO U PODRUM

Upoznajte prvu domaću poslovnu društvenu mrežu

14.02.2014 u 14:30

Bionic
Reading

Zamislite društvenu mrežu putem koje možete dogovoriti sastanak, rezervirati dvoranu, u svakom trenutku imati na raspolaganju cjelokupno znanje dostupno u svojoj tvrtci. Takvo što, vjerovali ili ne, postoji u Hrvatskoj

Podrum su razvili domaći softveraši temeljem vlastitih potreba kako bi poboljšali komunikaciju i suradnju djelatnika te razmjenu informacija i znanja u tvrtkama i organizacijama.


U eBizu, tvrtci koja stoji iza tog projekta, uvjereni su kako može nadmašiti postojeće sustave za ERP i CRM, iza kojih stoje softverski divovi poput SAP-a.

Na projektu, koji postoji od 2012., stalno radi troje ljudi, uz povremeno angažiranje vanjskih suradnika. Osim same mreže, pokrenuli su i blog putem kojeg savjetuju korisnike i pomažu im da se što bolje snađu. Besplatan je za korištenje prvih 30 dana.

Ime je skraćenica termina poslovna društvena mreža, kategorije softvera u koju pripada.

Zamislili su ga kao virtualni prostor za suradnju dostupan s bilo koje lokacije i bilo kojeg uređaja s pristupom internetu koji nudi prave informacije u pravo vrijeme, a znanje pojedinaca čini dostupnim svima.

Svaki korisnik Podruma može kreirati grupu prema svojim potrebama. To mogu biti odjeli u poduzeću, projektni timovi i druge organizacijske jedinice. No moguće je stvoriti i manje, zatvorenije skupine.

Ovako izgleda dio Podruma (klikni za uvećanje)


Kad trebaju organizirati sastanak, koristeći Podrum mogu dogovoriti vrijeme i mjesto, obavijestiti sudionike, rezervirati dvoranu, projektor i druge uređaje koji su na raspolaganju, podijeliti potrebne dokumente... Pritom svi u istoj tvrtci mogu pratiti što se događa, uključiti se po potrebi.

Uz sastanke, tako je moguće organizirati i druga događanja, poput seminara, službenih putovanja, godišnjih odmora, rada tijekom praznika i slično. Sustav vas o svemu promptno obavještava brinući se da ništa ne propustite. Implementiran je i sustav koji omogućuje uvođenje odobrenja za određenu vrstu akcija - recimo, objavu novog rasporeda rada.

Osim povećanja produktivnosti zaposlenika i bolje razmjene informacija i znanja, Podrum bi trebao poslužiti i za nakupljanje postojećeg znanja na jednom mjestu, kao i brži i lakši pristup traženom sadržaju i dokumentima te jednostavnu organizaciju rada u grupama i na projektima.


A sve skupa bi trebalo i smanjiti troškove, tako što se manje vremena troši se na slanje e-mailova, telefonske pozive i sastanke, a prikupljene informacije lako su dostupne.

Podrum je dosad implementiran u matičnoj Bomark Grupi, koja se sastoji od desetak poduzeća u kojima je zaposleno devedesetak ljudi, a koji rade na lokacijama od Ludbrega do Londona.

U planu je i Market Aplikacija, dodatak Podrumu koji će, kažu, omogućiti u potpunosti obavljanje posla izvan ureda na bilo kojem mjestu. Neće je posebno naplaćivati, već će je korisnici dobiti u sklopu cijene koju mjesečno plaćaju.