ZBOGOM, LEGENDO

Umro je pionir arkadnih igara i otac Pac-Mana!

30.01.2017 u 12:17

Bionic
Reading

Masaya Nakamura, otac Pac-Mana i japanski pionir arkadnih igara, umro je u 91. godini

Masaya Nakamura osnovao je tvrtku Nakamura Manufacturing davne 1955. godine. Bio je to skroman početak: imali su samo dva mehanička konja na krovu trgovačkog centra u Tokiju. Tri godine kasnije promijenili su ime u Nakamura Amusement Machine Manufacturing Company, skraćeno - Namco. 

Prvo vlastito originalno video izdanje ponudili su 1978. Bila je to igra Gee Bee, nakon koje je slijedio Galaxian 1978. Do globalnog uspjeha došli su nakon što su 1980. počeli prodavati arkadnu igru Pac-Man Torua Iwatanija, koja i danas drži Guinessov rekord kao najpopularnija igra tog žanra na kovanice, a našla je put i do današnje publike pomoću, primjerice, Facebookovog Messengera.

Slijedili su također uspješni naslovi kao što su Dig Dug, Xevious i Pole Position u 1982. Napravili su bezbroj naslova za Nintendo. Prije 15 godina tvrtka se udružila s još jednom. Tako je nasatao Bandai Namco, u kojoj je Nakamura držao počasnu poziciju.

Za njegove zasluge japanska vlada odlikovala ga je 2007. Redom Izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom. Uvršten je u International Video Game Hall of Fame 2010.