'PROMIJENIT ĆE SVE'

Umjetna inteligencija je najvažnija tehnologija današnjice

10.05.2016 u 15:04

Bionic
Reading

Umjetna inteligencija ovih dana je u IT svijetu možda pretjerano korišten pojam, no u Microsoftu vjeruju da je uistinu riječ o komadu tehnologije čiji je razvoj bitniji od ičeg drugog u svijetu

Upravo tu tvrdnju iznio je Microsoftov Dave Coplin na konferenciji o umjetnoj inteligenciji. I dok će većina potrošača prvo pomisliti na Siri, Cortanu i slične servise, potencijal je kudikamo veći - od mogućnosti da se znanost počne razvijati brže no ikad, preko autonomnih automobila pa sve do pronalaženja lijeka za neke neizlječive bolesti.

U tom smislu, Coplin je definitivno u pravu. 'Umjetna inteligencija će promijeniti način na koji doživljavamo tehnologiju. Promijenit će i način na koji se odnosimo jedni prema drugima, a tvrdim i da će promijeniti svjetonazor na ono što nas čini ljudima', rekao je.


'Zaključani smo na neki način u ovom začaranom krugu nebitne retorike o ljudima kontra strojeva. Svjesni smo da nas strojevi mogu pobijediti u šahu. U Izazovu. Mogu nas pobijediti i u igri Go. Strojevi će nam oduzeti radna mjesta. Čekaj trenutak. Stani. Kad je ovo uopće bio dijalog o tom što radimo s tehnologijom. Tehnologija je ovdje da bi nas poduprla u onom što radimo', smatra Coplin.

Istovremeno, jasno je kako će razvoj umjetne inteligencije otvoriti nove probleme u društvu, a o tom moraju voditi računa svi - kako oni mali, tako i oni iz svijeta IT divova.