WINDAYS18

Umjetna inteligencija i hrpe podataka promijenit će zdravstvo

24.04.2018 u 16:23

Bionic
Reading

'Predviđanje ishoda događaja je mnogo bolje od liječenja, i za ljude i s troškovne strane', rekao je Microsoftov direktor industrije zdravstva za srednju i istočnu Europu Lorenzo Pengo tijekom konferencije WinDays18

Poslovno-tehnička konferencija Microsoft WinDays18 započela je na porečkom otoku Sv. Nikola. Organizatori očekuju kako će tijekom četiri dana okupiti više od 180 domaćih i inozemnih predavača, kao i više od 2.000 sudionika.

U prvom planu je digitalna transformacija, a značajno mjesto imat će i sigurnost informacijskih sustava, rješenja otvorenog koda te integrirani i inteligentni poslovni sustavi.

OPERATIVNI SUSTAVI

Isprobajte odmah ovih deset korisnih trikova za Windowse

Pogledaj galeriju

Poslovna konferencija WinDays Business18 započela je predavanjima koja se paralelno održavaju na pet smjerova konferencije, tematski vezanima uz šest ključnih industrija - financijskim institucijama, proizvodnjom, maloprodajom, javnim sektorom i obrazovanjem te zdravstvom - koje Microsoft Hrvatska organizira u suradnji s IN2 grupom pod nazivom Hospital Days 2018.

Bolje predvidjeti nego liječiti

Microsoftov direktor industrije zdravstva za srednju i istočnu Europu Lorenzo Pengo održao je predavanje o podacima i digitalnoj transformaciji u zdravstvu. Naveo je i podatak kako će prosječna osoba u 2020. dnevno stvarati jedan GB podataka. 'Predviđanje ishoda događaja je mnogo bolje od liječenja, i za ljude i s troškovne strane', rekao je Pengo najavljujući na koji način će u bliskoj budućnosti funkcionirati spoj liječnika i korištenja umjetne inteligencije.

Suosnivač MedAppa Mateusz Kierepka održao je predavanje o HoloLensu u kardiologiji, odnosno aplikaciji koja pomaže u trodimenzionalnoj vizualizaciji nalaza CT testova, magnetske rezonance ili ehokardiograma. Uz ovu tehnologiju, liječnici i drugi medicinski stručnjaci mogu gledati skenirani organ u prostoru i rotirati ga te se tako bolje pripremiti za operaciju.

Glavno predavanje financijskog smjera održao je Alex Mitro, Microsoftov konzultant za digitalizaciju s međunarodnim iskustvom u digitalizaciji banaka i telekoma.

Govoreći o tehnologiji kao pokretaču brzih promjena u društvu i poslovanju pojasnio je utjecaj modernih tehnologija kao što su umjetna inteligencija i strojno učenje na financijske institucije i naveo primjere kako one mogu unaprijediti način na koji komuniciraju s klijentima, osposobljavaju zaposlenike, optimiziraju operacije i transformiraju proizvode.

Umjetna inteligencija također je produkt eksponencijalnog tehnološkog napretka i nedvojbeno će promijeniti našu budućnost. Značajno evoluirana u posljednjih nekoliko godina, umjetna inteligencija danas omogućuje računalima da raspoznaju uzorke, a uz nju su botovi dobili osobnost i postali brand ambasadori, investicijski savjetnici i agenti korisničke podrške.

Andrey Gubinskiy opisao je kako umjetna inteligencija može pomoći prodavačima da povećaju operativnu izvrsnost i životni vijek kupca. U sklopu istog programskog smjera bilo je govora i o personalizaciji u maloprodaji, rješenjima za upravljanje iskustvima kupaca, gejmifikaciji...

Do kraja dana sudionici će imati prilike čuti i prvog direktora informatike estonske Vlade Taavija Kotku, koji će prezentirati svoja iskustva stvaranja e-Estonije i osnivanje prvog svjetskog programa e-Rezidenata, nakon čega će sudjelovati i na okruglom stolu o prilikama i izazovima o digitalnoj transformaciji javne uprave.

Više: WinDays 2018