PRILIKA ZA HRVATE

Umjesto bauštele - programiranje

10.04.2013 u 22:39

Bionic
Reading

Najtraženiji su programeri i IT administratori, ali i certificirani IT stručnjaci mogu pronaći svoje mjesto u Njemačkoj

U sklopu Nacionalnog ICT tjedna na Visokoj školi za računarstvo Algebra održano je predavanje o mogućnostima zapošljavanja IT stručnjaka u Njemačkoj.

Kako je na samom početku istaknuo Hrvoje Balen iz Algebre, u EU nedostaje oko 900 tisuća IT stručnjaka, a većinu će tih praznih mjesta morati popuniti 'uvozom' stručnjaka iz drugih zemlja. Među ostalima, i iz Hrvatske.

Gostujući govornik, Axel Stadtelmeyer iz GFN-a, istaknuo je kako će samo ove godine u Njemačkoj biti slobodno oko 40 tisuća radnih mjesta u IT sektoru koje će trebati popuniti stručnjacima iz drugih zemalja. U odnosu na 2011. godinu to je porast od 43 posto.

Najtraženiji su programeri i developeri te IT administratori.

Međutim, za posao u Njemačkoj nije dovoljno samo stručno znanje i certifikat, već i poznavanje njemačkog jezika.

Kako je istaknuo Stadtelmeyer, stručnjaci iz malih zemalja poput Hrvatske su u prednosti jer su prisiljeni učiti strane jezike. Kao primjer naveo je kako su pokušali ostvariti suradnju s turskim fakultetima, međutim to je propalo upravo zbog njihovog nepoznavanja jezika.

Objasnio je i da će hrvatski stručnjaci i nakon ulaska Hrvatske u EU još neko vrijeme morati imati vizu za rad u Njemačkoj.

Uz odgovarajuće IT kvalifikacije i certifikate te poznavanje jezika, kandidati moraju biti spremni na preseljenje, ali i ne smiju biti kažnjavani.

Zanimljivo je kako plaća stranog stručnjaka u Njemačkoj ne smije biti niža od prosječne plaće koju bi za isti posao dobio Nijemac ili drugi stanovnik EU te mora biti dovoljna za normalan život u Njemačkoj.

Nakon što strani stručnjak dobije posao i vizu te dođe u Njemačku, prolazi tromjesečni pripremni period tijekom kojeg se privikava na život i okolinu. Tek nakon toga kreće s poslom.

Oni koji žele saznati više mogu posjetiti web stranicu www.make-it-in-germany.com te stranice agencije YITP

Tomislav Dominković iz Algebre istaknuo je kako je savršen kandidat za posao u Njemačkoj mlađi od 35 godina, koji je spreman na učenje, posjeduje IT naobrazbu, poznaje strane jezike, motiviran je za uspješnu karijeru te ima želju za stjecanjem novog iskustva iskustva, toleranciju za multikulturalnost i spreman je, barem privremeno, doći živjeti u Njemačku.