KLJUČNO GLASANJE

Ukida se roaming, no EU je donijela i jednu katastrofalnu odluku

27.10.2015 u 12:58

Bionic
Reading

Europski parlament je rekao svoje - izglasano je postupno ukidanje roaming troškova u sklopu plana stvaranja jedinstvenog europskog tržišta za el. komunikacije. Dok će direktiva o tome stupiti na snagu 15. lipnja 2017. godine, neutralnost interneta u Europi je sad pod velikim upitnikom, s obzirom da nisu prihvaćene dopune za jasnije definiranje neutralnosti...

Zašto je sama situacija u Europi složena i zašto se mnogi iz IT svijeta brinu oko ovih rezultata glasovanja moguće je pročitati u ranijem tekstu. Neke od tehnoloških kompanija, organizacija, ali i izumitelj weba, Sir Tim Berners-Lee su pozvali EU parlament da prihvati određene dopune u pravilnicima, tako da neutralnost interneta bude koliko-toliko zagarantirana. 

Međutim, u priopćenju iz Strasbourga stoji da su parlamentarci bili stavljeni u poziciju 'gdje su morali odlučiti hoće li prihvatiti roming i nejasno određenu mrežnu neutralnost ili neće prihvatiti ništa, pa će cijeli proces potrajati još nekoliko godina. Velikom većinom su podržali kompromis i odbacili sve amandmane'.


Vrijedi podsjetiti kako je Sir Tim Berners-Lee bio uvjeren da će se u slučaju usvajanja pravila kakva sad stoje bez dopuna, ograničiti mogućnost inoviranja, sloboda govora te privatnost. Istovremeno će se nad Europom postaviti i veliki upitnik oko njene mogućnosti da vodi u segmentu digitalne ekonomije. Tvrtke koje su se zalagale za dopunu pravilnika o neutralnosti interneta su među ostalim Netflix, Tumblr, Vimeo, Kickstarter, Reddit i drugi.

Dopune je podržalo dvjestotinjak zastupnika Europskog parlamenta, ali to nije bilo dovoljno za njihovo prihvaćanje.


Dobra stvar u cijeloj priči je da ne bi trebalo biti daljih odgoda vezanih za ukidanje roaming troškova, koji su od 2007. pali za 91 posto. Hrvatska zastupnica u EP, Biljana Borzan izjavila je sljedeće:

„Roaming je veliki projekt kojim će potrošači ostvariti velike uštede. Komisija je procijenila da će se smanjenje profita koje će doživjeti teleoperateri zapravo prebiti činjenicom da će velik broj potrošača tek sada početi koristiti roaming. Zbog neugodnih iznenađenja koja su nas sve znala dočekati na računu po povratku s putovanja, većina nas se oslanjala na bežični internet u kafićima i hotelima. Izmjena je od velike važnosti za projekt zajedničkog digitalnog tržišta i zato sam ipak podržala prijedlog“

MEP Biljana BorzanCitat


Europska tijela su najavila kako će se detaljnije oglasiti o problematičnoj neutralnosti interneta (ili 'otvorenog interneta', kako je Komisija 'zamaskirala' novi pojam u dokumentaciji), no čini se kako su otvorene brojne rupe koje se mogu jednostavno zlouporabiti. Bilo bi, naime, suludo da potrošači pored plaćanja pretplate za kakav internetski video servis, moraju plaćati i dodatnu 'uslugu' samo kako bi imali brzinu koju već ionako plaćaju, ili da veći 'igrači' na tržištu pokupe sve svojom ponudom kojoj manji ne mogu konkurirati. Upravo ta mogućnost je sada jasno otvorena.

No, što znači ovakva odluka i hoće li biti negativnih posljedica poput spomenute reći će tek vrijeme - i (ne)s(p)retne glasačke ruke parlamentaraca.