TEHNOLOGIJA I POLITIKA

Udaru na Huawei priključuje se i Europa? Prijeti im desetak tvrtki, mogli bi ostati bez čipova

20.05.2019 u 09:43

Bionic
Reading

Kako bi se pripremio za ovo, Huawei već mjesecima nastoji napuniti zalihu čipova koja bi im, prema najnovijim izvješćima, trebala biti dovoljna za iduća tri mjeseca

Drama između Amerike i Huaweija se nastavlja. Prema najnovijem izvješću The Vergea, Google nije jedina kompanija koja je odlučila srezati suradnju s kineskim proizvođačem. Bloomberg navodi da se pod pritiskom američke vlade povlače proizvođači čipova Intel, Qualcomm i Broadcom, a slične vijesti dolaze iz Nikkeija, prema kojem suradnju s Huaweijem prekida i njemački proizvođač čipova Infineon Technologies te ga slijede Micron Technology i Western Digital.

Povlačenje proizvođača čipova slijedi nedavnu Googleovu naglu odluku da blokira Huaweiju pristup daljnjim nadogradnjama operativnog sustava Android, prisilivši kompaniju na razvoj vlastite verzije operativnog sustava temeljenog na open source verziji Androida.

Huawei je spreman

Bloombergovi izvori, koji uključuju zaposlenike u brojnim američkim tvornicama čipova, navode da će njihove firme zamrznuti dostavu robe Huaweiju 'do daljnjeg datuma'. Intel, podsjetimo, opskrbljuje Huawei čipovima za servere i procesorima za laptope, dok im Qualcomm dostavlja svoje modeme i procesore za smartfone. Huawei je, prema svemu sudeći, vrlo dobro zaštićen od Qualcommovog povlačenja, s obzirom na to da već neko vrijeme proizvodi vlastite procesore i modeme.

Kriza ili blef?

Izvještaj Bloomberga navodi da je Huawei spreman za odlazak američkih dostavljača komponenti te da je sakupio dovoljno procesora i modema za tromjesečnu proizvodnju. Mogući razlog za to ispipavanje je motivacije američke vlade - radi li se o dugoročnoj blokadi ili još jednoj metodi zastrašivanja.

Izvori usko vezani uz Nikkei navode da bi slična situacija mogla zadesiti i Europu, u kojoj 'Infineon planira oprezniju taktiku te prestati dostavljati čipove, ali planira prije toga dobro ocijeniti situaciju'. Europski proizvođač čipova ST Microelectronics također navodno pregovara o prekidu kontinuirane dostave čipova Huaweiju.

SMARTFONI

Ovladajte podsjetnicima na Androidu uz ove jednostavne trikove

Pogledaj galeriju

Huawei, podsjetimo, već dulje vrijeme razvija alternative za Android i Windowse kako bi se suočio sa situacijama poput ove. Microsoft, proizvođač operativnog sustava Windows, nije još komentirao hoće li nastaviti dostavljati softver Huaweijevim prijenosnicima, no velike su šanse da će pod pritiskom Bijele kuće morati stati uz ostale američke proizvođače.

Podsjetimo, američka vlada već dulje vrijeme pokušava prisiliti Huawei da promijeni uvjete njihovog trgovinskog ugovora. Kineski proizvođač je prošle godine zahvaljujući pritisku Trumpove administracije do daljnjeg odgodio planove o ulasku na američko tržište.