TAKSI-REVOLUCIJA

Uber stigao u Hrvatsku, znamo i koliko će vas koštati

22.10.2015 u 12:08

Bionic
Reading

Popularna prijevozna usluga bit će dostupna u Zagrebu od 12 sati putem Uberove službene mobilne aplikacije koju možete preuzeti za iPhone, Android i Windows Phone

Kako je za Netokraciju potvrdio Loic Amado iz Ubera, njihova je aplikacija doživjela nevjerojatan rast preuzimanja širom Hrvatske. Samo je u Zagrebu preko 13.000 korisnika već preuzelo Uber za iPhone, Android i Windows Phone, čekajući kad će se moći voziti njihovim vozilima.

Uber u Hrvatsku dolazi sa svojom uslugom UberX, što podrazumijeva povoljnije vožnje od standardnog Uber Blacka, s kojim su dosad kretali na nova tržišta. Vozači UberX-a su licencirani i – kako naglašava Amado – rade u skladu s hrvatskim zakonima. Iako to znači da neće baš svatko moći postati Uberov vozač, korisnici će već od danas u podne moći otvoriti Uberovu aplikaciju i naručiti vožnju.

Svoju ćete vožnju platiti upravo kroz aplikaciju nakon što dodate svoju kreditnu karticu. Poslovni će korisnici na e-mail moći dobiti i kopiju R1 računa, potrebnog za opravdanje troškova.

Podsjetimo, zbog dolaska Ubera na stražnje noge su se digli zagrebački taksisti, ali i politička stranka ORaH, ustvrdivši da je riječ o 'velikom biznisu protiv javnog interesa'. U Francuskoj su taksisti žestoko prosvjedovali na ulicama protiv dolaska Ubera.


Loïc Amadò, zadužen za širenje poslovanja Ubera u središnjoj i istočnoj Europi, rekao je: 'Već sada smo preplavljeni potražnjom za Uber u Zagrebu jer smo već i prije pokretanja usluge zabilježili više od 13 tisuća slučajeva otvaranja aplikacije samo u Zagrebu. S takvom potražnjom primorani smo zamoliti velik broj ljudi za strpljenje tijekom prvih par tjedana jer će naši vozači partneri biti iznimno zauzeti! Takva razina potražnje prije samog pokretanja Ubera gotovo da nije zabilježena do sada u Europi.'

Dodao je kako Uber Zagrebu donosi brojne koristi koje su već predstavljene lokalnim vlastima s kojima će Uber i dalje nastaviti razgovarati o svim mogućnostima razvoja koju ova tehnološka platforma nudi.

Prva osoba koja će se voziti Uberom – zagrebački nulti putnik (Rider Zero) – bit će jedan od vodećih hrvatskih poduzetnika Saša Cvetojević.

Saša Cvetojević je istaknuo sljedeće: 'Veliki sam fan Ubera, i to ne samo zato što je povoljan, brz i pouzdan. Ono što ja podržavam jest promjena koju Uber i ostale inovativne kompanije donose ovoj državi. Oni ubrzavaju napredak te dovode pozitivne promjene koje su nam prijeko potrebne. Iz tog razloga podržavam Uber u Zagrebu i namjeravam ga redovno koristiti.'

Posjetite internetsku stranicu blog.uber.com/zagreb za dodatne informacije o Uberu u Hrvatskoj i nultom putniku.

Na službenim stranicama servisa pojavile su se i cijene vožnja, a koje navode - sam start platit ćete osam kuna, a dodatno se plaća četiri kune po prijeđenom kilometru plus 0,5 kuna po minuti vožnje. Odlučite li otkazati naručenu vožnju, s kreditne kartice bit će vam skinuto 15 kuna.