KUPCI, OPREZ!

U Njemačkoj svaki treći rabljeni auto ima manipuliranu kilometražu

26.06.2014 u 12:01

Bionic
Reading

Gotovo trećina svih polovnih automobila prodanih u Njemačkoj povezana je s prijevarama beskrupuloznih trgovaca koji manipuliraju brojače prijeđenih kilometara i varaju kupce kojima naplaćuju veće iznose za tobože manju kilometražu, objavio je njemački autoklub ADAC

Kupci automobila česte su žrtve prijevare s kilometražom, što se teško otkriva posebice ako su manipulirani i dokumenti vozila, upozorava ADAC.

Prema informacijama kluba, posebno su pogodni za manipuliranje automobili proizvedeni nakon 2000. godine, kad su mehanički brojači prijeđenih kilometara zamijenjeni digitalnima.

Naprave za resetiranje brojača prijeđenih kilometara mogu se nabaviti za manje od 10.000 eura, a brojač je moguće manipulirati u roku od 30 sekundi, tvrdi ADAC. U međuvremenu, na tržištu se mogu kupiti i jeftiniji uređaji iz Kine.

U Muenchenu upravo traje suđenje trgovcu automobilima optuženom da je manipulirao brojače prijeđenih kilometara na desetcima luksuznih talijanskih automobila. Prema optužnici, trgovac je jeftino kupovao vozila, manipulirao ih i zatim prodavao po višoj cijeni.

U Njemačkoj se godišnje prodaju milijuni rabljenih automobila, a poznat je slučaj otkriven 2011. u Muenchenu, kad je trgovac spustio kilometražu na jednom automobilu sa 700.000 na 150.000 kilometara.

Njemački zakon propisuje da trgovac mora uzeti natrag vozilo i vratiti novac kupcu ako on dokaže da je vozilo manipulirano.

ADAC savjetuje kupcima da pomno pregledaju automobil prije kupnje, posebno ako im se čini da kilometraža nije u skladu s općim stanjem vozila. Pokazatelji manipulacije mogu biti istrošena sjedala i tepisi u automobilu.