TEHNOLOGIJA

SAD će podržati međunarodne smjernice za razvoj umjetne inteligencije

21.05.2019 u 14:57

Bionic
Reading

Premda je gesta jedne od najbogatijih zemalja na svijetu pohvalna, činjenica je i dalje da se spomenutih načela drži svega nekoliko država

Premda smo do sad na više navrata svjedočili američkim kompanijama koje su prihvatile etička načela razvoja umjetne inteligencije, ovo je prvi slučaj da je u sprovođenju spomenutih odlučila urgirati i sama vlada.

Politico navodi da će SAD i drugi članovi Oraganizacije za ekonomsku suradnju i razvoj prihvatiti niz neobavezujućih smjernica za stvaranje i razvoj umjetne inteligencije. Ti principi bi od umjetne inteligencije tražili da poštuje ljudski život, demokratske vrijednosti i zakone, da bude sigurna, otvorena i jasna svim korisnicima, dok će svi koji će razvijati i koristiti umjetnu inteligenciju biti odgovorni za svoje postupke.

Smjernice također pozivaju vlade da povećaju investiranje u umjetnu inteligenciju te razviju temelje koji će im pomoći razviti niz konkretnih primjena. Također bi trebali razviti 'neregulirana okružja' u kojima će se umjetna inteligencija isprobati prije 'puštanja u divljinu'.

BLISKA BUDUĆNOST

Evo kako bi nam umjetna inteligencija uskoro mogla promijeniti živote

Pogledaj galeriju

Pravila koja je razvijalo preko pedeset stručnjaka trebala bi biti dostupna od 22. svibnja.

Suradnja svih koji prihvate načela je očekivana, ali neobavezna, što i dalje znači da nitko nije obavezan razvijati 'etičku' umjetnu inteligenciju. Premda se radi o pozitivnoj gesti, mala je izvjesnost da će ona napraviti veliku razliku na globalnoj razini.