TRING iz Gračanice

U BiH proizvedeno prvo poslijeratno računalo začuđujućih dimenzija

05.06.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Osnovni cilj je bio SOM koji će se moći, zbog svojih minijaturnih dimenzija i ostalih karakteristika, integrirati u mnoštvo drugih uređaja, poput Andriod TV Boxa, Game Consolea, industrijskih panel računala. Modul podržava Android i Linux operativne sisteme

Nakon gotovo godinu dana rada, kompanija Tring iz Gračanice u BiH, proizvela je prvo poslijeratno računalo u ovoj zemlji - Craidd.

'S ponosom možemo reći da smo završili testiranje prvog BiH računala. Radi se o složenom SOM (System on Modul) modulu koji je zahtijevao projektiranje HDI (High Density Interface) sistema, koji se koristi u razvoju mobilnih uređaja, tableta i računara a zatim i proizvodnju prototipova sa BGA komponentama. Svi testovi su uspješno završeni i krećemo u serijsku proizvodnju', rekao je direktor prodaje Nihad Hadžihasanović.

Osnovni cilj je bio SOM koji će se moći, zbog svojih dimenzija 65x30x7 mm i ostalih karakteristika, integrirati u mnoštvo drugih uređaja, poput Android TV Box, Game Console, industrijski panel računala. SOM podržava Android i Linux operativne sisteme.

Prvi proizvodi bazirani na ovom modulu su: hibridni termalni printer FP2 (printer + PC sa Andriod OS) i Craidd – Android/Linux SOM. Ono što je također važno istaći je da će kompletna proizvodnja ovih uređaja, zajedno s modulom, biti u Gračanici.

'Investirali smo u novi proizvodni pogon koji će omogućiti da proizvodimo ove i druge elektronske uređaje u BIH što otvara veliku priliku i ostalim firmama da svoje ideje realiziraju koristeći naše proizvodne resurse i kapacitete', poručili su iz kompanije.

Tring u Gračanici posluje od 2002. godine, kao proizvođač fiskalnih sustava te usluga i rješenja iz područja informatike, elektronike i strojarstva.