ZBRKA NA MREŽAMA

Twitter će vam blokirati profil ako se prozovete 'Elon Musk'

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 26.07.2018 08:54
  • Objavljeno 26.07.2018 u 08:53
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Tportal

Nova inicijativa nije uzrokovana Muskovim egom već prevarantima s kriptovalutama koji pod krinkom Muskovog imena u komentare tweetova stavljaju opasne poveznice

Spammeri i prevaranti na Twitteru toliko su učestala pojava da su počeli ozbiljno zabrinjavati čak i samo vodstvo posrnulog mikroblogging sajta. U nedavnoj sigurnosnoj mjeri Twitter je uveo automatsku blokadu za svakog korisnika koji svoje prikazano ime promijeni u Elon Musk. Razlog je, naime, više nego bizaran i zapravo nema skoro nikakve izravne veze s poznatim tehno liderom.

Razlog su, naime, spambotovi koji koriste Muskovu sklonost čestim objavama kako bi njegove brojne followere navukli da kliknu na prevarantske poveznice na stranice specijalizirane za prijevare u kriptovalutama. To rade tako da putem profila koji se predstavlja kao Elon Musk komentiraju Muskove objave te navlače lakoumne Tviteraše da nasjednu na obećanje o lakoj zaradi.

Čak je i sam Musk ostao zatečen:

Zaštitni funkcionira tako da provjerava autentičnost profila putem povezanog telefonskog broja te ga, ukoliko on nije povezan ili osiguran. Nakon toga je profil moguće spasiti putem zasebnog procesa korištenjem metode Captcha.

podaci na sigurnom

Sedam pretraživača koji će štititi vašu privatnost

Pogledaj galeriju
8

Rašireni problem

Spammeri i prevaranti postali su vrlo velika prijetnja običnim korisnicima Twittera, čega je kompanija svjesna te već neko vrijeme nastoji sanirati. Twitter je u ožujku, podsjećamo, 'uvodio niz mjera kojima je planirao spriječiti prevarantske profile da stupaju u kontakt sa korisnicima'. Komentar je stigao kao reakcija na uzrujanu objavu tvorca Etheriuma Vitalika Buretina koji i dan danas pod profilom ima status 'Ne dijelim ETH' kojeg je dodao kao reakciju na učestalu aktivnost prevaranata.

Kako stvari stoje, problem se od početka godine samo pogoršao. Prevarantski tweetovi su se nedavno počeli pojavljivati pod Muskovim odgovorima, a što je još gore - te iste odgovore nerijetko citiraju stranice poput naše te zajedno s njima nenamjerno distribuiraju prevarantske poruke.

Dramatične mjere

Twitter je službeno objavio da radi na dodatnim mjerama zaštite, no kako stvari stoje, prevaranti rade robotske profile puno brže nego što ih kompanija uspijeva zaustaviti. U drugom dijelu lipnja Twitter je službeno kupio sigurnosni startup Smyte u nadi da će im 'pomoći u borbi protiv spama'.

Nadamo se da će uspijeti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!