NAZIRE SE PRILIKA

Google Translate je trenutno besplatan. Hoće li tako i ostati?

25.07.2018 u 08:39

Bionic
Reading

Poznato je kako tražilica, YouTube, Gmail i drugi proizvodi donose Googleu novac. Može li divu iz Mountain Viewa prihod također stizati i od servisa Translate?

Tijekom kvartalnog razgovora s investitorima glavni izvršni direktor Googlea Sundar Pichai otkrio je zanimljivu pojedinost o tome kako bi Translate mogao ostvarivati prihode i zaradu.

Ta aplikacija prevodi zapanjujućih 143 milijarde riječi dnevno, rekao je Pichai, i dobila je veliki poticaj tijekom nedavno održanog Svjetskog prvenstva u nogometu.

Tko vam gleda podatke u Gmailu? Evo kako ćete provjeriti Izvor: Screenshot / Autor: Google

Google Translate može na više od sto jezika prevesti pojedine riječi, cijele rečenice pa i čitave web dokumente. Servis star 12 godina dobio je niz novih značajki i mogućnosti tijekom godina, tako da sad može prevoditi skoro simultano, a uz pomoć web kamere može prepoznati i prevesti ulične znakove.

To se, istaknuo je Pichai, pokazalo iznimno korisnim tijekom nogometnog prvenstva u Rusiji. Google im je mogao pomoći s pravom informacijom u pravo vrijeme.

Translate je trenutno besplatan i bez oglasa. Jasno je gdje leži potencijal za prihode. Nije teško zamisliti kako bi se restorani, hoteli i druge tvrtke usmjerene na putnike i turiste mogli htjeti oglašavati u sklopu te aplikacije. Kao i škole stranih jezika te turistički vodiči, uostalom.

Naravno, oglasi ne bi smjeli biti suviše nametljivi. Uspiju li u tome, u Googleu bi mogli proširiti monetizaciju time što bi drugim tvrtkama omogućili integraciju Translatea u njihove proizvode i usluge, piše Business Insider.