OGLASIO SE

Trump prijeti Facebooku i Googleu tužbom, tvrdi kako su pristrani

27.06.2019 u 12:22

Bionic
Reading

Nije precizirao zašto bi vlasti trebale tužiti te dvije tvrtke, ali je mogućnost sudskog obračuna spomenuo u kontekstu globi koje je Europska unija odrezala Appleu, Googleu i drugim tvrtkama

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump zaprijetio je tijekom intervjua za Fox Business Network Facebooku i Googleu tužbom.

Nije precizirao zašto bi vlasti trebale tužiti te dvije tvrtke, ali je mogućnost sudskog obračuna spomenuo u kontekstu globi koje je Europska unija odrezala Appleu, Googleu i drugim tvrtkama zadnjih mjeseci. Samo je Google platio 1,7 milijardi američkih dolara globe zbog trećeg kršenja europske regulative protiv trustova u zadnje tri godine.

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Osam načina kako smanjiti količinu podataka koju Google prikuplja o vama

Pogledaj galeriju

Trump je ustvrdio kako Google pokušava 'namjestiti' američke predsjedničke izbore, koji bi trebali biti održani tijekom iduće godine te ih prozvao zbog pristranosti. Citirao je dijelove svjedočenja Googleove direktorice za korisničko iskustvo Maggie Stanphill, kad ju je senator Ted Cruz pitao o političkoj pristranosti u toj tvrtci.

Twitter je, pak, optužio kako spriječava ljude koji žele pratiti njegov korisnički račun da to i učine, što mu otežava komunikaciju. Nije ponudio dokaze u prilog toj optužbi, već je naveo kako bi prikupio 'pet puta više sljedbenika' kad bi bio u Demokratskoj stranci.

Ovo nisu prve optužbe te vrste koje je Trump iznio protiv Twittera. Ranije je tvrdio kako u Twitteru 'stalno uklanjaju ljude s popisa' i otežavaju logiranje kako bi smanjili broj ljudi koji ga prati, piše Business Insider.