ŽALBA NA GLOBU

Apple na kaznu od 14 mlrd dolara: Ciljate nas jer smo popularni

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 13.01.2017 10:59
  • Objavljeno 19.12.2016 u 13:28
Apple Apple Store

Apple Apple Store

Izvor: Reuters / Autor: Brendan McDermid

Ne samo što će se jabučari žaliti na 14 milijarde dolara tešku globu, već i tvrde kako ih Europska unija namjerno cilja zato što su medijski atraktivni

U kolovozu je Appleu Europska unija odrezala 14,5 milijardi dolara globe zbog načina na koji posluje u Irskoj. Šef AppleaTim Cook je tu odluku nazvao 'političkim s******'.

Tijekom prošlog tjedna su uzvratili udarac: uložili su službenu žalbu. 'Apple nije iznimka u bilo kojem sa zakonom povezanim smislom. Zgodna je meta jer se često nađe na naslovnicama', ustvrdio je glavni odvjetnik te tvrtke Bruce Sewell

Sporan je, podsjećamo, dogovor Applea i Irske po kojem div iz Cupertina plaća značajno manji porez od 35 posto koliko bi plaćao u Sjedinjenim Državama, a zauzvrat generira radna mjesta u Irskoj.

'Države članice ne mogu davati porezne povlastice odabranim tvrtkama - to je suprotno europskim zakonima o državnim potporama', navela je ljetos Margrethe Vestager, stručnjakinja Europske komisije za tržišno natjecanje.


Irska je također najavila žalbu na odluku o globi za Apple, nastojeći zaštiti porezni sustav koji privlači multinacionalne tvrtke u tu zemlju.

Cook se očitovao o toj temi u otvorenom pismu upućenom Appleovim korisnicima u Europi. 'Odluka Europske komisije je potez bez presedana, s ozbiljnim i dalekosežnim implikacijama. U stvari predlaže zamjenu irskih poreznih zakona Komisijinim gledištem na to kakav bi zakon trebao biti', naveo je Cook.

Procjenjuje se kako je Apple ostvario više od 75 milijardi dolara prihoda samo tijekom zadnjeg ovogodišnjeg tromjesječja.

Više:CNET

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!