PROBLEMI U POSLOVANJU

Toyota u prvih devet mjeseci fiskalne godina s osjetno manjom neto dobiti

  • Autor: G.V./Hina.hr
  • Zadnja izmjena 07.02.2017 14:07
  • Objavljeno 07.02.2017 u 14:07
C-HR najnoviji je model japanskog proizvođača automobila Toyote

C-HR najnoviji je model japanskog proizvođača automobila Toyote

Izvor: Reuters / Autor: KIM KYUNG-HOON

Japanski automobilski div Toyota izvijestio je u ponedjeljak o znatno nižoj neto dobiti u prvih devet mjeseci fiskalne godine, upozorivši ujedno na neizvjesno okruženje za automobilsku industriju s obzirom na moguće protekcionističke mjere novog američkog predsjednika

Japanski automobilski div izgubio je prošle godine titulu vodećeg u svijetu po broju prodanih automobila a danas su izvijestili da su u razdoblju od travnja do prosinca zabilježili 24 posto manju neto dobit nego u istim razdoblju prethodne godine, od 1.430 milijardi jena (12,7 milijardi dolara).  Napominju ujedno kako očekuju da će im neto dobit u cijeloj fiskalnoj godini iznositi 1.700 milijardi jena, povisivši time dosadašnju procjenu za 250 milijardi jena. Inače, u japanskim tvrtkama i njihovim filijalama se fiskalna godina ne poklapa s kalendarskom, nego kreće od početka travnja svake godine.  Poboljšana procjena uglavnom se temelji na aktualnom trendu financijskih rezultata, koji je rezultat promjena u valutnim tečajevima i poboljšanim očekivanjima prodaje, stoji u izjavi kompanije. Najnovije su procjene ipak značajno ispod rekordnih 2.310 milijardi jena koliko su ostvarili u fiskalnoj godini 2015/2016. 

Ukupno je japanski proizvođač u promatranom devetomjesečnom razdoblju prodao 7,7 milijuna automobila, u odnosu na 7,6 milijuna prodanih u istom razdoblju godine ranije.  Japanskim izvoznicima ide na ruku slabiji jen nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima u studenom prošle godine, koja je s obzirom na njegove planove o izdašnoj proračunskoj potrošnji i smanjenju poreza potaknula očekivanja o jačanju inflacije u SAD-u a time i intenziviranom ciklusu podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u. Slabiji jen podupire poslovne rezultate japanskih kompanija jer pojeftinjuje njihov izvoz a podiže vrijednost dobiti pri povratku u matičnu zemlju.

Poslovanje japanske automobilske industrije u SAD-u obavijeno je pak neizvjesnošću, s obzirom na želju novog američkog predsjednika da dade prednost domaćoj industriji u odnosu na uvoz, koja je potpirila strah od mogućeg globalnog trgovinskog rata. Na meti mu se našla i Toyota kojoj je zbog planirane gradnje nove tvornice u Meksiku zaprijetio visokim carinama. "Trenutno je teško prognozirati kakve će posljedice imati politika Trumpova kabineta", kazao je novinarima izvršni direktor Toyote Tetsuya Otake.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!