SVE ZA NAPREDAK

Tesla potezom bez presedana oslobađa patente konkurenciji

  • Autor: I. Ć.
  • Zadnja izmjena 13.06.2014 13:58
  • Objavljeno 13.06.2014 u 13:58
Tesla S

Tesla S

Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla Motors

‘Mislim da su patenti slabost kompanija. Zbog njih nisu inovativne i ne razvijaju se dovoljno brzo’ rekao je prvi čovjek Tesla Motorsa Elon Musk na konferenciji za novinare, a potom jednim potezom šokirao dioničare

U Tesli su odlukom bez presedana potvrdili da neće pokretati patentne tužbe protiv proizvođača koji će koristiti njihovu tehnologiju bez dopuštenja. U objavi za medije naslovljenoj ‘svi naši patenti vam pripadaju’ Musk je objasnio da će na Teslina intelektualna prava primjenjivati takozvanu filozofiju ‘open source’, kao što se to već desetljećima čini u računalnoj industriji.

Musk je priznao da je Tesla u početku aplicirala za patente zbog straha da bi veći proizvođači mogli kopirati njihovu tehnologiju te vlastite resurse upotrijebiti kako bi ih nadjačali i preuzeli; no to se nikad nije dogodilo.

Umjesto ovakvog razvoja događaja, imamo situaciju u kojoj vodeći proizvođači ne ulažu dovoljno u tehnologiju, te Teslinim električnim modelima konkuriraju klasičnim automobilima pogonjenim motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Tesla će osloboditi i patente na svoje superpunionice, a premda i dalje planiraju aplicirati za patente na novorazvijene tehnologije, i njih će osloboditi javnosti za bezrezervno korištenje.

Hoće li ovakav potez bez presedana pokrenuti električnu revoluciju automobilske indsutrije - ostaje za vidjeti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!