BUDUĆNOST NIJE JEFTINA

Tesla i službeno otkrio električni SUV, Model X

30.09.2015 u 12:33

  • +4

Tesla Motors Model X

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

U sporoj ali sigurnoj utrci s vremenom, Tesla je otkrio i svoje treće vozilo kojim pokušava popularizirati svijet električnih automobila. No to će izgledno čekati još neko vrijeme s obzirom na to da jeftiniji Model 3 tek treba biti prezentiran. Treće vozilo Tesla Motorsa stoga je električni SUV, Model X, za koji će valjati izdvojiti vrtoglavih 130 tisuća dolara

Model X tržište je trebao ugledati još mnogo ranije, no nakon brojnih odgađanja i činjenice da se tvrtka još upoznavala s tržištem i inženjerskim potezima potrebnim za izvedbu električnog SUV-a, stigao je tek sada.

Osnovne su karakteristike luksuznog Modela X krilna stražnja vrata, tek mrvicu slabije performanse (3,2 sekunde do stotke) od Modela S i domet od 400 kilometara na jednom punjenju. Krilna vrata nisu nikad viđena u ovakvoj izvedbi - za njihovo automatsko otvaranje potrebno je svega po 30 centimetara prostora sa strane, a senzori smješteni u njima mogu otkriti i ako su ograničena visinom te prilagoditi otvaranje tome (npr. u garažama).


Središnji dio vozila zauzima, naravno, 17-inčni zaslon osjetljiv na dodir. Luksuzan je i zrak koji će putnici vozila udisati, zahvaljujući deset puta većim filterima HEPA u odnosu na standardne automobile. Tesla Motors naglasio je i da je Model X najsigurniji automobil na svijetu, iako službeni (neovisni) testovi još nisu odrađeni.

RTL Autor: RTL

Jeftini(ji) Model 3 (očekivane cijene 35 tisuća dolara) na tržištu bi se trebao pojaviti tek 2017., a do tada će u Tesla Motorsu ovisiti o dvojcu Model S i Model X. Ono što je sasvim sigurno jest to da će proći još neko vrijeme dok se cijene električnih vozila ne snize dovoljno za masovno tržište. Istovremeno je teško kriviti Tesla Motors za ovakve stvari s obzirom da zapravo gubi novac na svakom prodanom Modelu S.