MOBITEL I VOLAN

Telefoniranje u vožnji jednako je pijanstvu

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 02.12.2008 16:26
  • Objavljeno 02.12.2008 u 10:43
mobitel automobil

mobitel automobil

Izvor: tportal.hr / Autor: tprotal arhiva

Najnovije istraživanje, koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Utah, pokazalo je da mobiteli vozače ometaju više nego raspričani suvozači

Prema najnovijim saznanjima stručnjaka, korištenje mobitela tijekom vožnje vozača ometa više nego najlajaviji suvozači, što dovodi do zaboravljanja uključivanja žmigavaca tijekom prestrojavanja, nepridržavanja pravila o razmaku od ostalih vozila, zaboravljanja izlaza s autoceste i sličnih radnji. Korištenje raznih 'hands free' rješenja uopće ne dovodi do poboljšanja stvari.

Profesor Dave Strayer i njegovi suradnici sa Sveučilišta Utah napravili su niz eksperimenata na vozačima korištenjem simulatora vožnje, koji je inscenirao sve vozne uvjete u kojima se pojedini vozač svakodnevno nalazi. Prema njihovim saznanjima, telefoniranje tijekom vožnje kod mladih vozača dovodi do usporavanja reakcija na razinu vozača u poodmakloj dobi, a u velikom broju slučajeva ekipa sa Sveučilišta Utah zaključila je da je telefoniranje u vožnji opasno kao vožnja u pijanom stanju.

Ova analiza provedena je na uzorku od 96 ispitanika u dobi između 18 i 49 godina, a naći će se u ovomjesečnom izdanju Dnevnika eksperimentalne psihologije. Strayer i njegovi suradnici objavili su i dva video isječka simulatora vožnje korištenog u ovoj studiji, a možete ih pogledati na ovoj ili ovoj adresi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!