Kairan Quazi

Tek mu je 14 godina, a već je dobio posao kod Muska; upoznajte mladog genijalca

12.06.2023 u 09:18

Bionic
Reading

Kad je imao samo dvije godine, Kairan Quazi izgovarao je potpune rečenice, a u vrtiću je odgojiteljicama i ostaloj djeci prepričavao vijesti koje je čuo na radiju. Sada je dobio posao u SpaceX-u

Tinejdžer bi ovog mjeseca trebao diplomirati na Tehničkom fakultetu Sveučilišta Santa Clara, nakon čega bi trebao početi raditi kao softverski inženjer u Muskovom SpaceX-u, proizvođaču svemirskih letjelica i satelitske komunikacije.

‘Mislim da su moje fakultetske godine bile najsretnije godine u mom životu, jer sam bio potpuno autonoman’, rekao je između ostalog Kairan u intervjuu u petak.

Mladić je rekao da će mu rad sa Starlinkom, timom za satelitski internet u SpaceX-u, omogućiti da bude dio nečeg većeg od njega samog. To nije mali podvig za nekoga tko je toliko postigao u tako mladoj dobi.

Kada je imao samo dvije godine, Kairan je razgovarao punim rečenicama, a dok je bio u vrtiću, prepričavao je svojim učiteljima i ostaloj djeci vijesti koje je čuo na radiju.

Kad je pak imao devet godina, osjećao je da mu školske zadaće ne predstavljaju neki bitniji izazov, a njegovi roditelji, učiteljica i pedijatar složili su se da je spreman za naprednije učenje. Roditelji imali prilično problema u pronalaženju sveučilišta koje bi ga prihvatilo, ali je svoje mjesto ipak našao na koledžu Las Positas u Livermoreu u Kaliforniji. Mladić je iz trećeg razreda prešao na društveni koledž.

‘Osjećao sam se kao da učim na razini na kojoj sam trebao biti', rekao je Kairan te se kasnije prebacio na Sveučilište Santa Clara.

U slobodno vrijeme uživa igrajući videoigre, a jedan od najdražih gejmerskih serijala mu je ‘Assassin's Creed’, čita znanstvenofantastične kratke priče Philipa K. Dicka i djela novinara Michaela Lewisa.

  • +29
SpaceX Starship, testni let 20.4. Izvor: Društvene mreže / Autor: SpaceX

Uživa pričati priče o svom životu jer je njegovo putovanje bilo ispunjeno pokušajima da uvjeri nadležne u svoj intelekt i karakter.

‘Mislim da je jedna od stvari koju doista želim učiniti pričajući svoju priču ta da lidere na utjecajnim pozicijama ‘upozorim’ na osobe poput mene’, rekao je i dodao: ‘Nadam se da ću time otvoriti vrata većem broju sličnih ljudi.’

Kairanova obitelj rekla je za BrainGain Magazine da su, kada je imao devet godina, IQ testovi pokazali da je njegova inteligencija bila u rangu one opće populacije. Upitan je li genij, prisjetio se da su mu roditelji govorili: 'Genijalnost je djelovanje, ono zahtijeva rješavanje velikih problema koji imaju utjecaj na ljude.'

Nakon što je primljen u strojarsku školu na Sveučilištu Santa Clara, Kairan je osjetio da je napokon pronašao slobodu da gradi karijeru.

Dok je bio na koledžu, Kairan i njegova majka napravili su popis mjesta u koja se mogao prijaviti za stažiranje. Javila im se samo jedna tvrtka. Lama Nachman, direktorica Intelligent Systems Research Laba, održala je kratki sastanak s tada 10-godišnjim Kairanom, koji je očekivao da će dobiti uobičajeni odgovor - ponovno pokušaj za nekoliko godina', rekao je.

Prihvatili su ga.

‘U moru odbijenica najhvaljenijih kompanija u Silicijskoj dolini, ta jedna koja ga je prihvatila promijenila je sve’, napisao je svojevremeno na svojoj stranici na LinkedInu.

Ove godine na Instagramu objavio je da se sprema na novi razgovor za posao, objavivši fotografiju na kojoj je u poslovnoj svečanoj odjeći pred laptopom.

Nekoliko tjedana kasnije uslijedila je objava snimke zaslona, na kojoj je vidljivo da je Kairan dobio posao u SpaceX-u.

Kada počne raditi, on i njegova majka će se preseliti u Redmond u Washingtonu.

Na pitanje što planira odjenuti prvog dana, Kairan se našalio u e-poruci da se planira ‘pojaviti u SpaceX-ovoj odjeći od glave do pete. Bit ću hodajuća reklama! Šalu na stranu, vjerojatno ću nositi traperice i majicu kako bi me se moglo shvatiti ozbiljno u ulozi inženjera’, dodao je, donosi LA Times.