UPOZORENJE STRUČNJAKA

Tehnološke igračke troše previše struje

14.05.2009 u 10:57

Bionic
Reading

Kako izvještava organizacija International Energy Agency, iako su minijaturni, današnji gadgeti troše određenu količinu struje, a ne pronađu li proizvođači načina da umanje njihovu potrošnju diljem svijeta, morat će se otvarati mnoštvo novih elektrana

Organizacija International Energy Agency prati ICT industriju u sektoru energetske efikasnosti, a tijekom ovog tjedna objavila je svoju najnoviju publikaciju naziva 'Gadgets and Gigawatts'. Prema navodima iste, potrošačka elektronika trenutačno drži udio od 15 posto u ukupnoj potrošnji struje prosječnog kućanstva, a što je zabrinjavajuće, ta brojka nezaustavljivo raste.

Prema procjenama IEA-e te prema sadašnjem trendu, ukupna godišnja potrošnja struje potrošačke elektronike u takvom je trendu rasta da će se udvostručiti već 2020, a do godine 2030. će se utrostručiti.

Jednako tako IEA navodi da je već dostupna tehnologija koja proizvođačima omogućuje izradu potrošačke elektronike niske potrošnje struje, no mali se broj njih odlučuje na njezinu implementaciju.

Više o publikaciji 'Gadgets and Gigawatts' možete pročitati na ovoj adresi