UPIS U REGISTAR

Talijanski propisi ne vrijede za tech divove: Sud EU-a na strani Googlea, Amazona i Airbnba

11.01.2024 u 12:33

Bionic
Reading

Google, Amazon i Airbnb ne moraju se pridržavati talijanskog propisa koji od njih traži upis u registar jer su već registrirani u Irskoj i Luksemburgu, ocijenio je u četvrtak savjetnik Suda EU-a

Kompanije i talijanske vlade spore se oko propisa koji pružateljima internetskih usluga nalažu učlanjivanje u registar i plaćanje naknada, uz prijetnju novčanih kazni.

Google, Amazon i Airbnb osporili su propis pred talijanskim sudom uz argument da je u suprotnosti s propisima EU-a i odredbi da pružatelji online usluga podliježu samo propisima zemlje EU-a u kojoj su registrirali poslovno sjedište.

Google i Airbnb registrirani su u Irskoj, a Amazon u Luksemburgu. Američki pružatelj online putničkih usluga Expedia također je osporio talijanski propis. Talijanski sud zatražio je savjet od Suda Europske unije (CJEU) čiji je savjetnik Maciej Szpunar rekao da bi suci trebali poduprijeti tehnološke tvrtke.

'Država članica ne može nametati opće i apstraktne obveze pružatelju internetskih usluga koji posluje na njezinu teritoriju, ali je registriran u drugoj državi članici', rekao je Szpunar. Njegovo mišljenje nije obvezujuće, ali sud ga u većini slučajeva prihvaća. Odluku bi trebao donijeti u narednim mjesecima.

Predmeti obuhvaćaju Airbnb Ireland, Amazon Services Europe, Google Ireland, Eg Vacation Rentals Ireland, Expediju i Amazon Services Europe, navodi Reuters.