ASTRONOMIJA

Sve smo bliže odgovoru zašto je Sunčeva vanjska atmosfera toplija od površine

14.09.2023 u 13:15

Bionic
Reading

Najnovija otkrića mogla bi konačno pružiti odgovor na pitanje što točno zagrijava Sunčevu koronu

Najviši dijelovi Sunčeve atmosfere tisućama su puta topliji od površine, a najnovije istraživanje otkriva da se iza ove razlike skrivaju slabi, ali neprekidni valovi koji se šire tim područjem.

'Površina' Sunca, odnosno fotosfera - njegov je vidljiv dio. Njezina temperatura iznosi 5500 Celzijevih stupnjeva. Čudna stvar vezana uz koronu, najviši dio Sunčeve atmosfere, to je što je puno toplija te doseže jedan do dva milijuna Celzijevih stupnjeva. Koronalne temperature, kažu iz NASA-e, u nekim trenucima dosežu temperaturu od 40 milijuna Celzijevih stupnjeva.

Korona koja je sačinjena od vrućeg ioniziranog plina također je mjesto nastanka ekstremnog svemirskog nevremena poput solarnih baklji. Dosad, doduše, nije otkriveno kako se korona zagrijava, piše Space.

Znanstvenici su tijekom nove studije istraživali uobičajene promjene vezane uz Sunce, fluktuacije koje se pojavljuju u koronalnim lukovima, strukturama u obliku oluka stvorenima od plazme, a počinju u fotosferi i protežu se u donju koronu. Premda su relativno slabi, ti valovi ne gube snagu tijekom višestrukih ciklusa fluktuacije. Kao takvi, vjerojatno dostavljaju velike količine energije koroni.

Znanstvenici su se usredotočili na način na koji ti valovi idu gore ili dolje, lijevo ili desno ili bilo kojim smjerom između, tj. značajku pod imenom polarizacija. Mogućnost analize trodimenzionalne geometrije tih valova mogla bi baciti novo svjetlo na njihovo podrijetlo. Problem je to što znanstvenici dosad nisu imali način na koji promotriti te valove iz raznih kutova te otkriti polarizaciju tog fenomena.

U novoj studiji koristili su podatke ESA-inog Solar Orbitera i NASA-inog Solar Dynamics Observatoryja kako bi analizirali Sunčevu koronu iz raznih kutova. Uspješno su otkrili četverominutnu oscilaciju te zaključili da svi valovi vibriraju u istom smjeru. 'Ovo znači da su vjerojatno povezani s dugotrajnim tokovima na površini Sunca', rekao je koautor studije Valery Nakariakov, fizičar sa Sveučilišta Warwick u Engleskoj.

Dokazi sugeriraju da energija s površine može doći do korone i zagrijati je. 'Naše otkriće potvrđuje važnu informaciju koja će pomoći dati odgovor na pitanje što zagrijava Sunčevu atmosferu', istaknuo je Nakariakov.